AAA

COVID-19 | 03.04.2020 16:10 > 03.04 16:39

Kon: U Srbiji sledi povećanje broja zaraženih, u Narodnom frontu udaljeno 75 zaposlenih. Smrtnost iznad deset odsto što je jako ozbiljno


Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da osam mrtvih i 305 pozitivnih na korona virus u Srbiji od juče do danas jasno govore da na grafikonu korona virusa počinje "strm uspon" sa eventualnim povremenim predahom, i da je na svakom pojedincu da shvati ozbiljnost situacije.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije Kon je rekao da bolnice već popunjavaju kapacitete i da bi Srbija imala problem da se sistem nije spremio na vreme.

Kritiku preduzetih mera na društvenim mrežama Kon je ocenio kao napad na zdravstvenu bezbednost, i dodao da se mora razumeti da treba sprečiti prenošenje virusa i da sve mere služe tome.

Kon je potvrdio da je u porodilištu "Narodni front" u Beogradu 75 zaposlenih udaljeno s posla, da je korona virus u prva dva testiranja potvrdjen kod 49 osoba, ali da su svi kontakti zaraženih zdravi, pod nadzorom su i rade uz korićenje zaštitne opreme.

Kon je istakao da ginekološko-akušerska klinika "Narodni front" radi sa smanjenim brojem lekara, ali da sve funkcioniše.

U bolnici u Ćupriji, rekao je on, četiri lekara i četiri tehničara su pozitivna i leče se u bolnici, dok je u kućnoj izolaciji još sedam lekara i tri tehničara, čime je, kako je rečeno, rad ćuprijske bolnice usporen.
Kon: Smrtnost u Srbiji iznad deset odsto što je jako ozbiljno, polovina zaraženih iz Beograda


Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas u Beogradu da je testiranje na Covid-19 najznačajniji problem u ovom trenutku, zato što je dolazilo do zagušenja i predugog čekanja na rezultate testiranja.

Zato se razmišljalo da se "počne ponovno testiranje jer je neophodno da se što pre dodje do rezultata i da se otpuste oni koji mogu da se otpuste".

Kon je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da su razlozi za to "nedovoljno jasni".

Po njegovim rečima to je i jedan od razloga što se promenio protokol koji se odnosi na povratnike iz inostranstva i da "oni sa povišenom temperaturom moraju i dalje da čekaju na rezultate testova dok ostali idu u samoizolaciju".

"Imamo smrtnost iznad deset odsto što je jako ozbiljno. Onaj ko sada napada i mere i sve što je uradjeno, radi protiv bezbednosti gradjana", kazao je Kon.

Ocenio je da će mere koje se sada uvode, naknadno pokazati rezultate, kao i da je "umereni optimista" i da i dalje veruje da će u Srbiji vrh, maksimum epidemije biti "mnogo niži nego drugde".

Kon je odgovarajući na pitanja novinara rekao i da je skoro polovina zaraženih korona virusom registrovana u Beogradu.

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević je rekla da se duže čekalo na rezultate testova zbog zagušenja povećanim brojem testiranja, ali da se to dogodilo pre pet do sedam dana kada je bila samo jedna referentna ustanova za testiranje.

Ona je rekla da se sada značajno povećao broj laboratorija koje mogu da rade testiranje i da se planira da i domovi zdravlja počnu da uzimaju uzorke pacijenata kod kojih se sumnja na zarazu korona virusom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.