AAA

COVID-19 | 04.04.2020 19:10 > 04.04 19:10

Njujork pozvao svo medicinsko osoblje na mobilizaciju


Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio je danas uputio poziv na opštu mobilizaciju medicinskih radnika, ocenjujući da je gradu potrebno dodatnih 45.000 profesionalaca za borbu s korona virusom koji se velikom brzinom proširio gradom.

"Lekari, medicinski tehničari, specijalisti za disajne organe... svi oni koji već nisu u borbi: potrebni ste nam. Potrebno nam je da se 45.000 zdravstvenih radnika uključi u borbu u aprilu i maju da bismo ovo prevazišli", rekao je demokrata de Blazio u snimku objavljenom na Tviteru.

Gradske vlasti su sinoć poslale poruku na telefona svih Njujorčana da bi pozvali zdravstvene radnike da se dobrovoljno prijave na sajtu posvećenom borbi protiv virusa.

U Njujorku je do sada potvrdjeno više od 57.000 zaraženih, a preminulo ih je više od 1.800, od čega 305 samo u petak.

Savezna država Njujork je novi epicentar pandemije s više od 113.000 zaraženih, gotovo kao u Italiji i Španiji, zemljama koje su pretrpele najveće gubitke života.

Da bi izbegle takvu situaciju, njujorške vlasti su se angažovale na jačanju medicinskih kapaciteta.

U konferencijskim centrima na Menhetnu i u Central parku su postavljene poljske bolnice a brod-bolnica s hiljadu kreveta je nedavno pristao u gradu.

Medjutim, prema rečima de Blazija i guvernera Endrua Kuoma, bolnicama preti manjak ljudstva i respiratora.

Gradonačelnik je ocenio da će gradu biti potrebno još 2.500 do 3.000 respiratora, ali i da oni neće stići još najmanje nedelju dana. Kuomo je u petak potpisao naredbu o rekviriranju aparata iz sprivatnih ustanova da bi se stavile na raspolaganje državnim bolnicama.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.