AAA

COVID-19 | 05.04.2020 21:40 > 05.04 21:40

Lekari: Srbiju očekuje daljeg ubrzavanja rasta broja obolelih

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da današnji podaci o novoobolelima od COVID-19 pokazuju da Srbija ulazi u period daljeg uspona broja zaraženih korona virusom.

On je na TV Pink rekao da je virus za sada uspešno "izbačen" iz zdravstvenih ustanova, što je od najveće važnosti za dalje suzbijanje bolesti, zbog čega je uveden prioritet testiranja lekara o stalog medicinskog osoblja, koji se izoluju nezavisno od toga kakve simptome bolesti.

"Ekstremno je važno da niko (od lekara) ko ima respiratorne infekcije ili povišenu temperaturu radi", kazao je Kon, i dodao da će u neposrednoj budućnosti primarna zdravstvena zaštita igrati ključnu ulogu za otkrivanje blažih slučajeva, koji mogu izazvati dalje širenje virusa.

Pulomolog Branimir Nestorović je u istoj emisiji dodao da je udar koji se očekivao u trećoj i četvrtoj nedelji epidemije uspešno izbegnut, čime je nagli skok broja obolelih usporen, a da je sada cilj da se snižava stop smrtnosti od COVID-19.

On je ipak ocenio da se veliki broj novoobolelih očekuje za sledeći vikend, koji će biti zapravo 14 dana nakon subote i nedelje kada je veliki broj gradjana bio na ulicama.

"Mladi se takodje razboljevaju, a stekli su pogrešan utisak, da samim tim što nisu u rizičnim grupama (mogu da izlaze)", rekao je Nestorović i dodao da su u Srbiji uvedene sve moguće mere prevencije osim zabrane kretanja 24 časa dnevno.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.