AAA

COVID-19 | 06.04.2020 15:55 > 06.04 16:57

Kon: Ulazak virusa u zdravstvene ustanove očito je sasvim moguć. Kisić Tepavčević: U Srbiji 160 zdravstvenih radnika pozitivno na korona virus


Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je slučaj KBC Dedinje pokazao da je ulazak virusa u zdravstvene ustanove sasvim moguć i to što pre treba suzbiti.

"Logično je da je virus ušao preko pacijenta, kod kojeg je to otkriveno nakon operacije", rekao je Kon na redovnoj konferenciji za novinare navodeći da to znači da je pacijent došao u stanju inkubacije.

On je naveo da je testirano 257 lica u toj bolnici, pri čemu je otkriveno da virus ima 67 zdravstvenih radnika i 9 pacijenta.

Prema njegovim rečima, svi pacijenti imaju blage oblike bolesti, jedanaest su lekari, a 61 lice nije imalo simptome.

On je rekao da je ovo nova situacija i moraće da se posebno razmotri na Kriznom štabu jer je prioritet i da se spreči zaraza kod zdravstvenih radnika.

"Apsolutni je prioritet da se zaštite i ispitaju zdravstveni radnici, gde je to potrebno", rekao je Kon.

Takodje, zaraženi pacijenti moraće da se prebace iz bolnica koje nisu predvidjene za korona virus, ako ih u njima ima.
Kisić Tepavčević: U Srbiji 160 zdravstvenih radnika pozitivno na korona virus
Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je do sada na korona virus testirano ukupno 868 zdravstvenih radnika u Srbiji, od čega je njih 160 bilo pozitivno.

Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekla da u ukupnoj strukturi obolevanja Covid-19 zdravstveni radnici čine 8,3 odsto obolelih.

Odgovarajući na pitanje novinara, ona je rekla da je u Nišavskom okrugu do juče testirano 280 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, nakon čega je ustanovljeno da je njih 54 bilo pozitivno na korona virus, pri čemu je od tog broja 29 lekara i 18 medicinskih sestara, dok njih sedam nisu zdravstveni radnici ali rade u zdravstvenim ustanovama.

"Većina zdravstvenih radnika (pozitivnih na korona virus), njih 27, je iz Kliničkog centra Niš, u Domu zdravlja u Nišu je ukupno sedam pozitivnih, dok imamo pojedinačne brojeve u drugim zdravstvenim ustanovama", kazala je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da je "u ovom momentu pet zdravstvenih radnika sa ove teritorije hospitalizovano, četiri zdravstvena radnika su smeštena u privremenu bolnicu u hali "Čair", dok su 32 zdravstvena radnika u ovom momentu u izolaciji gde čekaju rezultate drugog kontrolnog testa, nakon što je prvi bio negativan".
Kon: Magacini su puni, ali oprema treba zvanično da se zatraži, a ne preko medija


Epidemiolog Predrag Kon je rekao da su magacini "puni" zaštitne opreme i da se ona distribuira sukcesivno, jer ne bi ni bilo kapaciteta da se to učni odjednom svima, kao i da pristiže stalno sukcesivno.

Na opasku novinara da se lekari iz nekih zdravstvenih ustanova žale da nemaju dovoljno opreme, Kon je takve pozvao da upute zvanični zahtev i da dobro prouče koliko im opreme treba, kako ne bi tražili manje.

"Neka se preispitaju da li su uputili zvanični zahtev gde treba i neka nadju takav dokument", rekao je Kon, na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, opremu ne treba da traže preko medija, a što je neobično nema zvaničnog zahteva da im se dostavi".

Govoreći o 67 zdravstvenih radnika koji su u KBC Dedinje bili pozitivni na testiraju, on je rekao da "svega šest ima neke blage simptome, a 61 nema baš nikakve simptome".

"Oni su potpuno zdravi, ali su pozitivni", rekao je Kon navodeći da su svi koristili zaštitnu opremu i da to piše u izveštaju.

Kako je precizirao, prethodno je testirano 257 osoba i konstatovano je da je 67 zdravstvenih radnika i devet pacijenata pozitivno.

Govoreći o novozaraženim, zamenica direktora Insituta za javno zdravlje Batut Darija Kisić Tepavčević je rekla da se većina verovatno zarazila pre 5 do 7 dana.


Kisić Tepavčević: Do danas 178 osoba otpušteno sa bolničkog lečenja, ali nisu svi poslati kući


Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je zaključno sa današnjim danom 178 osoba u Srbiji otpušteno sa bolničkog lečenja Covid-19 ali da nisu svi još poslati kući jer se čeka drugi negativni nalaz i oni su smešteni u privremene bolnice sajamskog tipa.

Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekla da je do danas najviše pacijenata otpušteno iz beogradske bolnice "Dragiša Mišović", odakle je 101 osoba otpuštena sa bolničkog lečenja, od kojih njih 28 trenutno čeka na sajmu drugi negativni nalaz na korona virus.

Prema njenim rečima iz Kliničkog centra Vojvodina nakon dvostrukog negativnog nalaza otpušteno je pet osoba, iz Zemunske bolnice otpušteno je 36 osoba, a od tog broja njih 32 je smešteno na sajmu dok je četvoro otpušteno kući nakon dvostrukog negativnog testa, dok je 36 osoba otpušteno iz bolnice u Nišu.

Odgovarajući na pitanja novinara o snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama o organizovanju žurke na beogradskom sajmu, Kisić Tepavčević je rekla da je "ljudski i razumljivo da ljudi koji su tamo smešteni pokušavaju da organizuju svoj boravak", ali da "naravno nije dozvoljeno unošenje alkohola na sajam".
Kon: Do kraja nedelje testiranje oko 1.500 osoba dnevno, pojačano medju zdravstvenim radnicima

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da do kraja nedelje očekuje da broj testiranih na korona virus bude oko 1.500 osoba dnevno, kao i da će zdravstveni radnici biti medju onima koji će biti pojačano ispitivani, naročito oni koji su bili u kontaktu ili imaju bilo kakve simptome.

Kon je odgovarajući na pitanje novinara povodom situacije u KBC Dedinje gde je otkriveno da korona virus ima 67 zdravstvenih radnika i 9 pacijenata, rekao da bi bilo dobro da se takvi pacijenti prebacuju u kovid bolnice ali da za sada nema takvih mogućnosti.

"Trebalo je da se prebace u kovid bolnicu ali nije bilo mogućnosti, ali obezbedjena je izolacija. Osnovna je namera kako da takve bolnice ostanu kovid slobodne. To su promene koje se stalno dešavaju, moramo što brže da se adaptiramo za tu situaciju i da što brže reagujemo da nadjemo najracionaniji način", kazao je Kon.

On je rekao da je povećan broj testiranja prethodnih dana pokazao sličan procentualni odnos izmedju broja testiranih i broja zaraženih korona virusom koji su na takav način otkriveni.

Veći broj novih slučajeva zaraze korona virusom, koji su otkriveni pojačanim testiranjem bio je sa blagim simptomima ili bez simptoma, što je, kako je Kon naveo, "mnogo bolje nego da je većina sa težim ili srednje teškim simptomima".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.