AAA

COVID-19 | 07.04.2020 15:50 > 07.04 16:18

Još tri osobe umrle od korona virusa u Srbiji, ukupan broj zaraženih 2.447

U protekla 24 sata od posledica korona virusa u Srbiji umrle su tri osobe, a registrovana je zaraza još kod 247, pa je ukupan broj zaraženih 2.447 ljudi, saopšteno je danas.

U tom periodu umrla su dva muškarca i jedna žena pa je ukupan broj registrovanih žrtava od virusa do sada 61.

Na konferenciji za novinare zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević saopštila je da su testirane 1.074 osobe, a da je 247 bilo pozitivno na korona virus.

Ona je navela da se u bolnicama nalaze ukupno 1.394 osobe, a 108 pacijenata na respiratorima.

U protekla 24 sata umrla su dva muškarca i jedna žena.

Kisić Tepavčević je navela da je stepen smrtnosti od korona virusa u Srbiji 2,49 odsto, a prosečan uzrast žrtava 64,2 godine.

Ona je navela da je u Srbiji stabilan broj obolelih i da je zabeležen čak i manji pad u nedelji u kojoj je u nekim drugim zemljama beležen vrtoglavi porast.

"To je pokazatelj da smo na dobrom putu i da znamo šta radimo, da smo odgovorni i savesni. Ali ne sme sada da se popusti i odustane, iako ovo jeste jedan mali obećavajući znak. Sada treba da zapnemo iz sve snage i ove brojke pokazuju da ono što radimo jeste osnova prave borbe protiv infekcije", rekla je Kisić Tepavčević.

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da je u Srbiji u prethodna tri dana dostignut maksimum koji će kako je rekao, trajati "još desetak dana".

"U ove dve nedelje treba da se sprovode najrestriktivnije mere koje smo planirali, što ne znači samo policijski čas, već mere sprečavanja bilo kakvog kontakta, pošto je virus najagilniji da se prenese upravo tokom dve nedelje", kazao je Kon.

On je dodao da je uz već preduzete mere, "apsolutno najvažnija izolacija".

"Nema više igara oko toga kako se sprovodi izolacija. Ona se sprovodi u bolničkim uslovima da nam se ne bi desilo da se iz kućne izolacije vrati virus i udje u široku populaciju", naveo je Kon.

Upitan za situaciju u nehigijenskim naseljima u kojima žive Romi, on je kazao da posebnih aktivnosti nije bilo jer nema otkrivenih žarišta.

"Ako bi se otkrilo neko žarište u romskim naseljima, sprovodile bi se epidemiološke mere i radilo bi se u njima ko i u svakom manjem žarištu. Nismo do sada imali informaciju da je posebno zahvaćeno neko romsko naselje što ne znači da ne razmišljamo o tome", kazao je Kon.


Kon: Nema više kućne izolacije, svi idu u privremene bolnice

Epidemiolog Predrag Kon potvrdio je da se mere izolacije sada sprovode isključivo u bolničkim uslovima i rekao da je do juče u improvizovanoj bolnici na beogradskom Sajmu smešteno 104 pacijenata, 64 pacijenta u niškoj hali Čair, a 38 na Sajmu u Novom Sadu.

Izuzeci su, kako je danas rekao, trudnice, porodilje, invalidi i osobe na hemodijalizi i sva nekontrolisana hronična obolenja, ali da ove improvizovane bolnice nisu napravljene za lečenje od korona virusa, već da bi se zaustavilo širenja infekcije.

Kada je reč o zarazi zdravstvenih radnika, Kon je rekao da je od ukupnog broja zaraženih oko 8,3 odsto zdravstvenih radnika i da se taj broj svakodnevno menja.

On je odgovarajući na pitanja novinara posle sednice Kriznog štaba rekao da u bolnici za kardiovaskularne bolesti Dedinje samo šest zdravstvenih radnika ima blage simptome, dok 61 nema nikakve, ali su svi udaljeni sa posla, navodeći da je to ogroman udarac, ali će bolnica nastaviti da radi smanjenim kapacitetom.

Kon je kazao da će prioritet biti testiranje zdravstvenih radnika, ali da ne mogu svi biti testirani.

Upitan da li će struka preporučiti restriktivnije mere uoči Uskrsa, Kon je ocenio da bi 24-časovni policijski čas imao smisla samo u Beogradu i još nekim žarištima ali i dodao da za tim ne bi bilo potrebe ako bi se svi gradjani u narednih osam do 10 dana ponašali tako da apsolutno izbegavaju kontakte.

"Moj predlog je potpuno jasan, u narednih osam do 10 dana 24 časa apsolutne zabrane kontakata, ako mora i kretanja, ali kontakata da", kazao je Kon.

Govoreći o eventualnom testiranju na korona virus u privatnim klinikama, Kon je rekao da to trenutno nije planirano ali i dodao da su se te ustanove "same" isključile u početku krize time što su sve pacijente upućivale na Infektivnu kliniku.

"Često su i odbijali preglede što je za mene neprihvatljivo", dodao je Kon.

Na pitanje o situaciji u Kliničkom centru Vojvodine, zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević ponovila je da je portal Nova S preneo netačnu i neproverenu informaciju, da u tom centru ima dovoljno zaštitne opreme i da su lekari gubili energiju da dokazuju nešto što je lako proverivo.

Lekari su zahvalili novinarima što svakodnevno profesionalno informišu javnost o situaciji sa korona virusom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.