AAA

COVID-19 | 07.04.2020 16:30 > 07.04 16:30

UN: Zahvalnost medicinskim sestrama i tehničarima

UN su danas, povodom Svetskog dana zdravlja, ukazale na značaj zdravstvenih radnika i podsetile svetske lidere na njihovu kritičnu ulogu u očuvanju zdravlja sveta i svih stanovnika, saopštio je Tim UN u Srbiji.

"Ove godine, više nego ikada pre, moramo da izrazimo zahvalnost medicinskim sestrama i tehničarima na njihovom radu i da im se zahvalimo za sve što rade da bi očuvali naše zdravlje", kazao je dr Marijan Ivanuša, predstavnik i šef kancelarije SZO u Srbiji i istakao da "zajedno sa svim zdravstenim radnicima u prvim redovima borbe oni zaslužuju najdublju zahvalnost i poštovanje i neophodno je da se uradi sve da se zaštite".

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob je izjavila da je Tim UN u Srbiji posvećen "pružanju podrške zemlji kroz bezbedan i delotvoran plan oporavka, uz istovremenu brigu da niko ne bude izostavljen".

"Oporavak od krize izazvane COVID-om 19 će takođe pružiti velike šanse za kreativne načine oblikovanja budućnosti i neophodno je da svi uzmemo učešće u ovim naporima", dodala je ona.

Fransoaz Žakob je takodje ocenila da ova pandemija predstavlja "snažan signal da je neophodno da čovečanstvo izgradi održiviju budućnost – sa boljom socijalnom zaštitom i uključenošću, snažnijom saradnjom, i većim poštovanjem životne sredine".

U saopštenju se dodaje da su "sistem UN u Srbiji i partneri aktivirali lanac podrške za odgovor na COVID-19, od samog nastupanja ove situacije". "Dok su početne nedelje bile posvećene prevenciji, ublažavanju, kliničkom odgovoru, podizanju informisanosti, nabavci lekova i opreme, i logistici, naredne aktivnosti tima biće u potpunosti posvećene rešavanju kratkoročnih i dugoročnih društveno-ekonomskih uticaja pandemije", precizira se.

Tim UN u Srbiji takodje podseća da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš je osnovao namenski Fond za odgovor na pandemiju korona virusa i oporavak od pandemije za podršku zemljama niskih i srednjih prihoda.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.