AAA

COVID-19 | 05.05.2020 07:45 > 05.05 07:45

Kisić Tepavčević: Oko 17.000 ljudi na testu imuniteta u opštoj populaciji

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će istraživanje imuniteta u opštoj populaciji početi do kraja nedelje i trajaće 60 dana, sa ciljem da se utvrdi procenat imunih.

"Napraviće se reprezent opšte populacije. U prvom delu biće testirano 1.000 ispitanika i te rezultate imaćemo vrlo brzo. Krajni cilj je da testiramo 7.000 porodica, odnosno 17.000 ljudi", rekla je Kisić Tepavčević za današnji Blic.
Ona je navela da će porodice biti pozivane telefonom i da će im biti objašnjen "svaki detalj" i ukoliko budu želele da učestustvuju, pošto je na dobrovoljnoj bazi, biće im zakazan termin u terirotijalno najbližem zavodu ili institutu.

"Svi će najpre popuniti upitnik i dati svoj pristanak, a potom će im biti uzeta krv na analizu", rekla je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, svako od učesnika testiranja dobiće informaciju da li on i članovi njegove porodice imaju imunitet na korona virus.

Na pitanje dali neko može da odbije testiranje, ona je odgovorila potvrdno.

"Apsolutno, poštuju se svi etički principi, ali to je korisno i za svakog pojedinca i za opšte dobro", naglasila je Kisić Tepavčević.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.