AAA

COVID-19 | 10.05.2020 21:20 > 10.05 21:20

Kina: Korona virus ponovo u Vuhanu


Kina je danas podigla nivo epidemiološkog rizika u okrugu Vuhan posle otkrića slučaja oboljevanja od bolesti KOVID-19, prvih posle više od mesec dana u kolevci pandemija.

Tu veliku metropolu sa 11 miliona stanovnika, stavljenu krajem januara tokom više od dva meseca u karantin, posebno je pogodio novi korona virus koji je u Kini kontaminirao skoro 83.000 ljudi i ubio 4.633 čoveka, kažu zvanični podaci.

Iako Vuhan nije registrovana nova zaraza od 3. aprila, u tom gradu je otkriven novi slučaj, objavila je u nedjelju Nacionalna zdravstvena komisija. To je jedan 89-godišnjak.

Nivo epidemiološkog rizika u tom okrugu podignut je sa "niskog" na "srednji", rekle su vlasti. Vuhan se smatrao područjem "niskog" rizika od ukidanja zabrane izlaženja napolje 8. aprila, i tamo se aktivnost postepeno nastavljala uz stroge sanitarne mere posle četiri meseca prinudnog odmora zbog virusa.

Kina je u nedjelju izvestila o još 13 novih slučajeva KOVID-19 što je prvi put od 1. maja da je broj obolelih tokom jednog dana dvocifren. Velika većina novih slučajeva je na severoistoku, gde je grad Šulan takođe stavljen u karantin.

Kina je u subotu priznala da je pandemija otkrila "praznine" u njenom zdravstvenom sistemu i u sistemu sprečavanja zaraznih bolesti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.