AAA

COVID-19 | 22.05.2020 19:45 > 22.05 19:47

Kipar se delimično otvara za komercijalne letove od 9. juna


Kipar će ponovo otvoriti svoje aerodrome za komercijalne letove iz dvadesetak zemalja od 9. juna u daljem ublažavanju mera za zaustavljanje epidemije korona virusa, rekao je danas ministar saobraćaja Janis Karusos.

Otvaranje aerodroma na Kipru, ostrvu gde je turizam ključni sektor, treba da omogući vazdušne veze većinom sa EU zemljama.

Velika Britanija i Rusija koje predstavljaju veliki deo turističkog tržišta nisu na spisku pošto se smatra da epidemija tamo nije dovoljno savladana.

U prvoj fazi od 9. juna posetioci treba da podnesu lekarsku potvrdu ne stariju od 72 sata pre dolaska na ostrvo, koja dokazuje da nisu zaraženi. Osobe koje imaju boravak na Kipru mogu da se testiraju po dolasku, ali treba da se izoluju u kući dok ne stignu rezultati, naveo je ministar.

U drugoj fazi od 20. juna vlasti su podelile zemlju u dve kategorije. Osobe koje stižu iz zemalja kategorije A, u koju spada 13 zemalja (Grčka, Malta, Bugarska, Norveška, Austrija, Finska, Slovenija, Madjarska, Izrael, Danska, Nemačka, Slovačka i Litvanija) ne moraju da imaju lekarsku potvrdu. Potvrda ostaje obavezna za šest zemalja iz kategorije B (Švajcarska, Poljska, Rumunija, Hrvatska, Estonija, Češka).

Komercijalni letovi prekinuti su 21. marta u okviru mera preduzetih u borbi protiv epidemije.

Kiparske vlasti su do sada zabeležile 927 slučajeva zaraženih i 17 umrlih od korona virusa, a od početka maja u proseku ima samo nekoliko slučajeva inficiranih dnevno.

Kipar je u četvrtak ukinuo mere izolacije i dozvolio ponovno otvaranje restorana sa terasama i odlazak na plaže.

Turizam predstavlja oko 15 odsto BDP-a Kipra. Gotovo 3,97 miliona turista posetilo je ostrvo 2019. godine a vlasti za ovu godinu predvidjaju pad broja dolazaka od 70 odsto.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.