AAA

COVID-19 | 22.05.2020 22:20 > 22.05 22:20

Velika Britanija uvodi karantin od 14 dana za putnike iz inostranstva

Velika Britanija uvodi karantin od 14 dana za putnike koji dolaze u zemlju da bi ograničila širenje novog korona virusa, potvrdila je britanska vlada danas tu spornu meru koja zabrinjava pre svega avio sektor.

Mera stupa na snagu od 8. juna i biće preispitana svake tri nedelje, a treba da prati postepeno ublažavanje restrikcija u zemlji od 1. juna ukoliko se ustanovi napredak ui borbi protiv korona virusa.
Francuska je izrazila danas žaljenje zbog te odluke navodeći da je spremna da uvede recipročnu meru, navelo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Dok svet počinje da izlazi iz, kako se nadamo, najgoreg dela pandemije korona virusa treba da gledamo u budućnost i zaštitimo Britance smanjenjem broja slučajeva koji prelaze granice", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel u Dauning stritu na dnevnoj konferenciji za novinare o korona virusu.

Ona je rekla da se uvode te mere da bi se zadržala stopa prenosa niskom i sprečio drugi talas koji bi bio razoran.

Velika Britanija koja je najteže pogodjena posle SAD sa više od 41.000 mrtvih ako se uključe i sumnjivi slučajevi, nešto više od nedelju dana ne ograničava broj dozvoljenih dnevnih izlazaka i škole treba ponovo da budu otvorene 1. juna.

Putnici treba da ispune formular sa podacima pri dolasku i biće kontrolisani, a oni koji prekrše karantin mogu da dobiju kaznu od 1.000 funti (1.117 evra).

Iz toga se izuzimaju drumski prevoznici i lekarsko osoblje kao i Irci ali ne i putnici iz Francuske kao što su nedavno London i Pariz nagovestili.

Putnici koji dolaze takodje se podstiču da preuzmu aplikaciju za praćenje koju uskoro treba da pokrene Velika Britanija u nastojanju da ograniči širenje virusa, rekla je ministarka.

Premijer Boris Džonson je obećao ove nedelje da će efikasan sistem praćenja biti uspostavlljen do 1. juna.

Karantin od 14 dana zabrinjava avio sektor koji je prizemljen zbog pandemije.

Kompanija Virdžin Atlantik, koja je u velikim finansijskim teškoćama navela je da zbog te mere njeni avioni neće moći ponovo da počnu da lete jer neće biti dovoljno tražnje za letove.

Britansko Udruženje avioprevoznika "Erlajns UK" procenjuje da će se time praktično "ubiti" medjunarodna putovanja ka Velikoj Britaniji.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.