AAA

COVID-19 | 23.05.2020 20:20 > 23.05 20:20

Ministar zdravlja Francuske traži ograničenje upotrebe hidroksihlorokina

Ministar zdravlja Francuske Olivije Veran izjavio je danas da je zatražio ograničenje upotrebe hidroksihlorokina u lečenju zaraze novim korona virusom pošto su autori novog istraživanja utvrdili njegovu neefikasnost i upozorili na veće zdravstvene rizike.

Veran je na Tviteru napisao da je od francuskog saveta za javno zdravlje zatražio da u roku od 48 sati izmeni pravila u vezi s prepisivanjem tog popularnog leka protiv malarije.
Kao razlog je naveo juče objavljene rezultate ispitivanja 100.000 pacijenata širom sveta, u kojima se navodi da hidroksihlorokin i s njim povezan lek hlorokin ne deluju na novi korona virus i da je njihovo korišćenje povezano s većim rizikom od smrti i problema sa srčanim ritmom.

Poznati francuski virolog Didije Raul, kog neki smatraju kontroverznim, privukao je pažnju svetske javnosti na početku epidemije tvrdeći da hidroksihlorokin smanjuje simptome zaraze korona virusom.

Francuska je odobrila upotrebu hidroksihlorokina za lečenje pacijenata u bolnicama.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je u ponedeljak da oko nedelju i po dana preventivno uzima hidroksihlorokin, kako bi ublažio simptome u slučaju da bude zaražen korona virusom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.