AAA

COVID-19 | 28.05.2020 21:20 > 28.05 21:20

Moskovske vlasti povećale broj mrtvih od posledica korona virusa


Moskovske vlasti su danas ažurirale broj mrtvih od posledica korona virusa, u pokušaju da odagnaju sumnje u relativno mali broj umrlih u Rusiji u poredjenju s drugim zemljama.

Moskovski Sekretarijat za zdravstvo je saopštio da je stopa smrtnosti od korona virusa u tom gradu u aprilu bila izmedju 1,4 i 2,8 odsto  zavisno od metoda računanja, što je znatno manje nego u Londonu, Njujorku i nekim drugim velikim gradovima.

Na 636 smrtnih slučajeva u aprilu direktno izazvanih korona virusom, Sekretarijat je dodao 756, uključivši umrle koji su testirani pozitivno na korona virus, ali je kao uzrok njihove smrti bilo registrovano nešto drugo.

Od tih 756 osoba, kod 360 je korona virus delovao kao "katalizator" koji je doprineo pogoršanju njihovog stanja i smrtnom ishodu, naveo je Sekretarijat.

U saopštenju se navodi da je sada uračunata i smrt 169 pacijenata koji su negativno testirani na korona virus, ali je autopsija pokazala da je ipak taj virus najverovatnije uticao na njihovu smrt.

Ruske vlasti su do sada računale samo smrtne ishode koji su bili direktna posledica virusa, a razliku u povećanju broja umrlih u odnosu na april 2019. godine ostavile su kao neobjašnjen "višak".

To je podgrejalo sumnje ruskih i zapadnih stručnjaka koji su ocenili da su vlasti u Moskvi kao i druge u Rusiji, možda iz političkih razloga prijavile manji broj mrtvih od korona virusa.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.