AAA

COVID-19 | 25.06.2020 15:20 > 25.06 15:20

Kon: Tekst BIRN-a o većem broju umrlih od korona virusa liči na teoriju zavere

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da mu "liči na teoriju zavere" tekst Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN) o tome da je broj umrlih od korona virusa u Srbiji daleko veći od zvanično saopštenog.

"Pričati o tome da neko zavarava narod, nemam ništa protiv, to neka istražuje dalje i neka objašnjava onaj ko je to izneo", kazao je Kon za televiziju N1.
"Neko ko umre od apopleksije recimo, ima 85 godina i imao je nalaz pozitivnog kovida, koji nema nikave veze s tim", objasnio je on.

Kon je rekao da "kada se javnost tako tako uznemiri da je neko laže, gubi se dalje svaki smisao razgovora. Ja stojim iza onoga što sam ja govorio i zvaničnih podataka, svaki lekar pojedinačno stoji iza svoje prijave".

Kazao je da je prijava zaraznih bolesti po zakonu obavezna, da su to zvanični podaci i dodao da se ne može raditi revizija podataka pre nego što se epidemija završi.

BIRN je u ponedeljak objavio da podaci informacionog sistema Covid19 u koje je BIRN imao uvid, pokazuju da je u Srbiji više od 630 ljudi umrlo od te bolesti, a da je "najveće potencijalno zataškavanje broja mrtvih" bilo u Nišu, dok se krajem prošle nedelje ukupan broj zaraženih u Srbiji kretao od 300 do 340 dnevno.

"U Srbiji su od 19. marta do 1. juna 2020. od virusa korona umrla 632 pacijenata, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244", objavio je BIRN.

BIRN je izneo da se u tabeli sajta Covid19 pod naslovom "Izveštaj za Vladu", nalaze tri podatka: broj testiranih i pozitivnih u poslednja 24 sata, broj umrlih koji "odobrava Ministarstvo zdravlja" i zauzetost kreveta po bolnicama.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.