AAA

COVID-19 | 29.06.2020 20:45 > 30.06 00:11

Danas odluka EU o otvaranju granica za državljane Srbije, Crne Gore i još 12 zemalja

Hrvatsko predsedništvo Saveta EU pokrenulo je juče pisani postupak za usvajanje preporuka za otvaranje granica za državljane trećih zemalja od 1. jula koje se temelje na objektivnim procenama epidemiološke situacije koja će se procenjivati svake dve nedelje.

Kako prenosi Hina, zemlje članice sada imaju rok do danas u podne da odgovore da li se slažu sa usaglašenim tekstom preporuka o kojem su proteklih nekoliko dana raspravljali ambasadori zemalja članica.

Ambasadori su utvrdili kriterijume na temelju kojih se sastavlja popis trećih zemalja iz kojih se može ulaziti u EU, a glavni kriterijum je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana bude "blizu ili ispod proseka EU" na dan 15. juna kada je prosečan broj novozaraženih u EU na 100.000 stanovnika bio 16.

To je, navodi Hina, fleksibilnija formulacija od one u prvobitnom predlogu u kom je stajalo da broj novozaraženih treba da bude ispod 16.

Takodje se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih.

U obzir će se uzimati i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, kao i mere koje se te zemlje uvele za gradjane zemalja Europske unije.

Taj kriterijum trenutno zadovoljava 14 zemalja medju kojima su i Srbija i Crna Gora.

Na spisku su još Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Kriterijume zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći ulaziti u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak gradjana EU.

Popis nije pravno obvezujući jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada državama članicama, ali je važan zbog potrebe da zemlje članice deluju koordinirano.Popis i kriterijumi za ulazak odnose se na na putovanja koja nisu nužna.

Gradjani država članica EU kao i gradjani trećih zemalja koji imaju legalno prebivalište u EU i članovi njihovih porodica i dalje mogu ulaziti u EU iz trećih zemalja. Restrikcije se ne odnose ni na odredjene kategorije osoba, poput zdravstvenih radnika, radnika u pograničnim zonama, osoba koje rade na transportu roba, prenosi Hina.

Francuski "Lezeko" i drugi evropski mediji preneli su da su članice EU postigle saglasnost da se od 1. jula otvore granice za državljane Srbije, Crne Gore i još dvanaest zemalja i da će odluka zvanično biti usvojena tokom dana.

"Lezeko" navodi da se rasprava vodila tokom vikenda sve do juče pre podne, "što je znak složenosti ove mere, ali više diplomatskih izvora tvrda da je sad taj spisak čvrsto usaglašen".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.