AAA

COVID-19 | 01.07.2020 13:30 > 01.07 13:30

Nemačka otvorila granicu za 11 zemalja medju kojima nije Srbija


 Nemačka je danas saopštila da ublažava ograničenja za dolazak putnika iz 11 zemalja koje nisu članice EU medju kojima nema Srbije, prenela je agencija AP.

Savet EU je juče usvojio preporuke o postepenom otvaranju granica EUza državljane 14 zemalja od 1. jula, medju kojima su i Srbija i Crna Gora, ali Nemačka nije prihvatila kompletnu listu.
Crna Gora je ostala na listi, a osim Srbije izostavljene su Alžir, Maroko i Ruanda.

Preporuke koje je juče usvojo Savet EU nisu pravno obvezujuće jer nadležnost nad upravljanjem granica isključivo pripada državama članicama.

"Do donošenja konačne odluke Vlade Savezne Republike Nemačke ograničenja putovanja za srpske državljane će važiti i nakon 30. juna", objavljeno je na sajtu ambasade Nemačke.

U obaveštenju se navodi i da će srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Savezne Republike Nemačke ulazak u Nemačku biti dozvoljen po pravilu isključivo ukoliko je putovanje u svrhu povratka na mesto stalnog boravka, piše na sajtu.

I Austrija je danas objavila upozorenje za putovanja u zemlje Zapadnog Balkana koje nisu deo EU zbog širenja virusa korona.

Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na Tviteru da su upozorenjem obuhvaćene Albanija, BiH, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija.
Hrvatska je juče najavila da na spisak zemalja prema kojima EU od 1. jula otvara granice i medju kojima su Srbija i Crna Gora, dodaje i BiH.

Preporuke koje je juče usvojio Savet EU, kako je saopšteno, temelje se na procenama epidemiološke situacije što će se činiti svake dve nedelje, a u slučaju naglog pogoršanja situacije u nekoj zemlji može se primeniti postupak "brzog odlučivanja".

Glavni kriterijum je da broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana bude "blizu ili ispod proseka EU" na dan 15. juna kada je prosečan broj novozaraženih u EU na 100.000 stanovnika bio 16.

Takodje se traži stabilan ili opadajući trend novozaraženih.

Treći kriterijum odnosi se na ukupan odgovor svake zemlje na epidemiju ,uključujući testiranje, praćenje kontakata i izveštavanje kao i pouzdanost i dostupnost podataka u trećim zemljama, a u obzir će se uzimati i informacije koje dostave delegacije EU iz tih zemalja.

Na spisku koji je usaglasio Savet EU nalaze se Srbija i Crna Gora, kao i Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Kriterijume, kako je navedeno, zadovoljava i Kina, ali iz te će se zemlje moći ulaziti u EU ako Peking ukine zabranu za ulazak gradjana EU.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.