AAA

COVID-19 | 02.07.2020 16:20 > 02.07 16:20

Vlada Srbije: Testova ima dovoljno, po broju testiranih najbolji smo u regionu

Vlada Srbije saopštila je da na zalihama trenutno postoji više od 260.000 takozvanih PCR testova, kao i da se količina raspoloživih testova redovno dopunjava u skladu sa potrebama, te da "svaka priča o nedostatku testova ne odgovara istini".

Vlada navodi da je Srbija ubedljivo najbolja u regionu po broju testiranih gradjana i da se pri testiranju poštuje važeći protokol.
U saopštenju Vlade stoji da je u prethodnih nedelju dana, u Srbiji ukupno testirano 50.797 gradjana i navodi da je to skoro tri puta više nego u Crnoj Gori, Albaniji, Sloveniji i Hrvatskoj zajedno.

"Takodje, u testiranju na 100.000 stanovnika, Srbija je ubedljivo najbolja u regionu, imajući u vidu da je u prethodnih sedam dana na 100.000 gradjana testirano njih 730. Iza nas su, izmedju ostalih i članice EU poput Rumunije sa 427 testiranih, Slovenije sa 305 i Bugarske sa 269 uradjenih testova na sto hiljada stanovnika protekle nedelje", saopštila je Vlada.

U saopštenju se ponavlja da se gradjani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od Covid-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu), moraju prvo javiti u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja, gde će svakome sa navedenim simptomima biti uradjena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, uradjen brzi test, a tek nakon toga uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, gradjanima će u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi biti uradjen besplatan PCR test.

"Shodno protokolu, osobe koje su bile u kontaktu sa potvrdjenim zaraženima, neće biti automatski testirane dok lekari na pregledu ne utvrde da za testiranjem ima potrebe", saopšteno je iz Vlade uz napomenu da se isti princip primenjuje na teritoriji cele Srbije.

Dodaje se da Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut svakog jutra sa svim zavodima za javno zdravlje u zemlji proverava kakve su njihove potrebe za tekući dan i dnevno ih snabdeva dodatnim testovima, ukoliko za tim ima potrebe.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.