AAA

COVID-19 | 02.07.2020 20:30 > 02.07 21:46

Vučić: Zatvaramo noćne klubove i splavove u Beogradu na 14 dana, kazna za masku 5 do 6.000 dinara


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će od sutra noćni klubovi i splavovi u Beogradu biti zatvoreni u narednih 14 dana od 23.00 do 06.00 sati.

Od ponedeljka će biti naplaćivane kazne od 5.000 do 6.000 gradjanima koji ne nose maske u gradskom prevozu i tržnim centrima.

Vučić je posle sednice vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije rekao da će javna okupljanja u zatvorenom prostoru u Beogradu biti ograničena na 100 ljudi, uz obavezno nošenje maske i poštovanje fizičke distance, a napolju ograničenje je 500 ljudi.

"Vlada će doneti te mere ali nedvosmisleno ćemo zatvoriti noćne klubove i splavove od 23 do 6 časova ujutro. U to vreme smo imali najveći broj zaraženih iz meni nepoznatih razloga. Isto važi i za kafiće sem za one sa baštom", kazao je Vučić.

Dodao je da će biti zatvoreni studentski domovi u Beogradu.

"Ako te mere ne budu dovoljne u naredna tri, četiri dana, ići ćemo na dalje mere. Da sam se samo ja pitao, zatvorio bih Beograd, uveo sedmodnevni policijski čas, to je najbrže rešenje", kazao je Vučić.

Rekao je da ne isključuje ni mogućnost zatvaranja ulaza u i izlaza iz Beograda ukoliko nove mere ne daju rezultate.

"Beograd je trenutno najveći epidemiološki problem u Srbiji jer sa 22,7 odsto ukupnog stanovništva zemlje, ima 82,5 odsto od ukupnog broja zaraženih. Sve ostalo je neuporedivo, svi drugi brojevi su pod kontrolom i to je manje više očekivano, uobičajeno. Problem je situacija u Beogradu, jasno je da je Beograd žarište", kazao je predsednik Srbije.

U vezi okupljanja velikog broja gradjana na fudbalskim utakmicama, Vučić je rekao da na stadionima "nisu bili tako veliki problemi" i dodao da skupovi na otvorenom "nisu ni blizu" riziku koji nose okupljanja u zatvorenom prostoru.Objavljene neistine, u Novi Pazar smo uložili više nego iko

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je država mnogo uložila u zdravstveni centar u Novom Pazaru i u lekare, i ocenio da su ovih dana o tome objavljene mnoge informacije koje nisu istinite.

On je na Radio-Televiziji Srbije pokazao fotografije za koje je rekao da su iz novog dijagnostičkog centra u Novom Pazaru u koji je uloženo pet miliona evra i koji je "bolje opremljen nego bilo koja bolnica u Nemačkoj".

"Slušajte cifre, za jedan Novi Pazar, ne Beograd", rekao je predsednik i dodao da je u Novom Pazaru renovirana i angio-sala za šest miliona evra, obučeni su lekari i moći će da se uradi 1.000 intervencija godišnje.

"Ništa u 30 poslednjih godina ni beogradske ni sandžačke dahije nisu uradile, a svi koji nam drže predavanja, nek' pogledaju za šest godina šta smo mi uradili, jer meni nije važno da li je neko Jovo ili Mirsad,", rekao je Vučić.

Dodao je da u Novom Pazaru radi svih 13 respiratora koje je ranije dopremio.

Ocenio je da su na društvenim mrežama pojedinci namerno objavljivali slike stare zgrade i stare opreme.

Na pitanje šta je onda problem u Novom Pazaru, gde je u poslednja 24 sata umrlo troje ljudi, predsednik je rekao da je u Severnoj Makedoniji umrlo 15 ljudi, ali da neće da kaže da je "Srbija 22 puta uspešnija".

"Bilo je problema i razumem gnev, problem je što nije ranije cela bolnica postala kovid", rekao je Vučić.

Naveo je da država u Novom Pazaru plaća 1.344 zdravstvenih radnika, od toga 252 lekara, i za njihove plate daje 10 miliona evra, te ga ljuti kada "neki navode da će Pazar spasti dva lekara i četiri tehničara iz Bosne".

"Svi predsednici zajedno nisu bili u Novom Pazaru koliko sam ja bio, novca smo dali ogromnog, izvinite što nismo popravili sve što ste uništavali, a sve što je novo, mi smo napravili", rekao je Vučić i naveo da se u Novi Pazar dnevno šalje milion evra.Sigurnije bilo izaći na biračko mesto nego otići u prodavnicu na pet minuta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da su sa pravnog i epidemiološkog aspekta, izbori u Srbiji sprovedeni "perfektno" i da je bilo mnogo sigurnije izaći na biračko mesto, "nego da neko ode u prodavnicu na pet minuta".

Vučić je kazao da ne postoji slučaj da je neko zaražen na glasanju jer "tehnički nije bilo moguće da se neko zarazi na biračkom mestu".

Odbacio je tvrdnje o padu poverenja gradjana u članove Kriznog štaba Vlade Srbije, već je rekao da oni imaju "najveće poverenje našeg naroda".

"Ne postoji nikakva kriza poverenja u Krizni štab, oni samo nemaju poverenje jednog dela lažne elite koja mrzi ceo svet koji je bolji od njih. Kampanju protiv ljudi koji su fantastični, vode mesecima", kazao je predsednik Srbije.

Ocenio je i da se petorica fudbalera Crvene zvezde, koja su bila pozitivna na korona virus, nisu zarazila na utakmici.

"Nisu fudbaleri bili na tribinama, niko se nije popeo na tribine, zarazili su se negde drugo. Mi smo i u prvom talasu (zaraze) utakmice poslednje zabranili jer je struka govorila da je mogućnost zaraze na otvorenom daleko manja", rekao je Vučić.

Dodao je da je ključni razlog povećanja broja inficiranih organizovanje "žurki" i slavlja u zatvorenom prostoru.

Dnevno dajemo milion evra na testove za koronu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija dnevno izdvaja milion evra za testove na korona virus.

On je kazao da to deluje malo ako se gleda jedan dan ali i dodao da takva praksa traje već više od 90 dana.

Upitan da li se testirao posle potvrde da su neki od njegovih bliskih saradnika iz vrha vlasti i SNS inficirani korona virusom, Vučić je kazao da će i u slučaju da jeste i u slučaju da nije, o tome obavestiti javnost "kad dodje vreme".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.