AAA

COVID-19 | 03.07.2020 13:55 > 03.07 14:13

Zbog 'dramatičnog' povećanja broja zaraženih predloženo uvodjenje vanrednog stanja u Šapcu

Zbog "dramatičnog" povećanja broja zaraženih korona virusom u Šapcu, gradonačelniku Nebojši Zelenoviću predloženo je uvodjenje vanredne situacije, saopštio je Štab za vanredne situacije tog grada koji je danas doneo tu odluku.

U saopštenju se navodi da je Nebojša Zelenović potvrdio je da je "zdravstvena slika" Šapca "dramatična" i da se 1.000 ljudi javilo sa istim tegobama, a da testova ima samo za stotinak njih, te Štab zaseda kako bi našao rešenje za zaustavljanje zaraze.

"Da bi se to desilo potrebno je uvesti vanredne mere, a za to je neophodno uvesti vanrednu situaciju. U skladu sa tim Štab za vanredne situacije je doneo odluku da predloži meni da ja uvedem vanrednu situaciju na teritoriji Grada Šapca", rekao je on.
Naveo je da je to "ozbiljna odluka" o kojoj želi da čuje mišljenje Skupštine grada, kao i da je potrebno da Skupština odobri dodatna sredstva kako bi grad finansijski spremno ušao u suzbijanje širenja virusa.

"Očekujem da će vrlo brzo biti utvrdjen termin Skupštine. Nakon toga ulazimo u ozbiljnu borbu, ja sam siguran na uspešan način kao i prethodni put", dodao je on.

Današnjoj sednici Štaba nisu prisustvovali predstavnici Zavoda za javno zdravlje iako je ta zdravstvena ustanova poslala dopis Štabu za vanredne situacije krajem juna da treba zabraniti okupljanja u zatvorenom i na otvorenom, navodi se.

Zelenović smatra da je nedolazak predstavnika Zavoda "neobjašnjiv i neprihvatljiv".

"Nije Zavod za javno zdravlje ničija privatna prćija niti je Štab za vanredne situacije dobrovoljno pevačko društvo. Ovde se donose ozbiljne odluke. Ovo je naš grad, naš Zavod i govorimo o bezbednosti gradjana", naglasio je on.

Najavio je da će o nepostupanju Štaba obavestiti nadležno Ministarstvo i republički Krizni štab.

Kako se u saopštenju dodaje, juče je u kovid ambulanti pregledan 161 pacijent sa simptomima koji ukazuju na virus, a testirano je 70 osoba.

Ambulanta danas na raspolaganju ima 80 testova, rekla je direktorka Doma zdravlja Jasmina Stanković.

U poslednja četiri dana pregledano je 545 pacijenata, a dodaje se da broj pacijenata koji se javljaju u ambulantu raste iz dana u dan.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.