AAA

COVID-19 | 06.07.2020 20:15 > 06.07 20:15

Australija će izolovati državu Viktoriju zbog skoka broja zaraženih

Teško pogodjena australijska država Viktorija danas je zabeležila dva smrtna slučaja i najveći dnevni porast broja obolelih od korona virusa u od početka izbijanja pandemije, pa se vlasti spremaju da zatvore svoju granicu sa Novim Južnim Velsom.

Smrt dvojice muškaraca, jednog u šezdesetim godinama i jednog 90-godišnjaka povećala je ukupan broj umrlih od KOVID-19 na 106.
Premijer Viktorije, Danijel Endrus rekao je da su od 127 novih slučajeva, 53 obolela stanovnici jednog naselja u Melburnu sa devet solitera, čijih je oko 3.000 stanara policija od subote stavila u samoizolaciju.

On je naveo rekao da je veliki broj slučajeva delimično i rezultat rekordnog broja uradjenih dnevnih testova koji je prelazio 24.500.

Endrus je najavio da će državna granica sa Novim Južnim Velsom biti zatvorena kasno večeras na osnovu dogovora premijera dve države sa premijerom Australije Skotom Morisonom.

Morison se ranije protivio tome da države zatvore svoje granice izmedju sebe.

To će biti prvi put od početka pandemije da dve najnaseljenije države u Australiji zatvaraju svoje granice.

Novi Južni Vales ranije je zabranio ulazak gradjanima iz pojedinih predgradja Melburna koja su prošle nedelje izolovana na mesec dana zbog visokih stopa infekcije.

Gledis Berejiklijan, premijerka najnaseljenije australijske pokrajine Novog Južnog Velsa, rekla je da odluka njene vlade da zatvori granicu s teško pogodjenom Viktorijom predstavlja novu fazu u epidemiji.

Ona je kritikovala države koje su zatvorile svoje granice za gradjane Novog Južnog Velsa kada je Sidnej, glavni grad države i najveći australijski grad, imao najveći broj obolelih u zemlji.

Navela je da je većina novih slučajeva u Melburnu poslednjih nedelja lokalnog karaktera dok su drugde u Australiji, velika većina slučajeva zaraze otkrivena kod ljudi koji su doputovali iz inostranstva.

"Ono što se dešava u Viktoriji još se nije dogodilo nigde u Australiji. To je novi deo pandemije i kao takav zahteva novu vrstu odgovora" rekla je ona.

Najčitanije sada

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.