AAA

COVID-19 | 13.07.2020 17:20 > 13.07 17:24

Nove mere Vlade Kosova: Maske za sve i svuda, ograničenja kretanja i putovanja

Vlada Kosova je danas radi suzbijanja oboljevanja od KOVID-19 naredila da su svi dužni da izvan kuće-stana stalno koriste sanitarne maske.

Uvedeno je i obavezno održavanje razdaljine od dva metra medju ljudima na javnom mestu.

Vlada je obavezala sve javne i privatne institucije da imaju sredstva za dezinfekciju ruku i maske na ulazima za zaposlene i posetioce.

Kretanje fizičkih lica izvan njihovih kuća-stanova zabranjeno je od 21.00 do 05.00 sati u opštinama Južna Mitrovica, Gnjilane, Kosovo Polje i Štrpce.

Tokom noći napolju se mogu kretati samo hitni zdravstveni slučajevi, osobe koje zbrinjavaju bolesne i osobe s posebnim potrebama, oni koji traže pomoć vlasti u slučajevima porodičnog nasilja, smrti člana porodice, ali napolje mogu i oni u kući imaju pse, ali ne dalje od 500 metara od svog stana/kuće.

Građani stariji od 65 godina i oni koji imaju hronične bolesti (dijabetes, hipertenzija i bolesti srca, hronične bolesti pluća, bolesnici sa bubrežnom bolešću, bolesnici sa potisnutim imunitetom, onkološki pacijenti itd.) mogu izaći na javno mesto samo od 05:00 do 10:00 sati i od 18:00 do 21:00 sat.

Vlada Kosova je danas obustavila rad i javnih i privatnih vrtića za decu, i sve rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti.

Tržni centri mogu da rade od 05:00 do 21:00 sat, striktno uz sanitarne uslove prema Priručniku za zaštitu od KOVID-19, a pre svega uz obavezno korišćenje sanitarnih maski i održavanje rastojanja medju ljudima.

Vlada Kosova je danas zabranila rad pijaca vozila i stočnih pijaca.

Obustavljaju se i verski obredi i zabranjeno je okupljanje više od pet ljudi na javnom mestu.

Svi operateri opštinskih, finansijskih, elektronskih i poštanskih usluga obavezni su da pružaju usluge sa minimalnim rasporedom rada i osobljem.

Vlada je obavezala sve državljane Severne Makedonije, Crne Gore i BiH koji uđu na Kosovo, da dokažu da nemaju KOVID-19, tako što će imati potvrdu o negativnom RT-PCR testu, ne stariji od 72 sata.

Izuzetak su državljani tih zemalja koji dodju na prištinski Međunarodni aerodrom "Adem Jashari" jer ne moraju da predoče potvrdu o negativnom RT-PCR testu, već će potpisati izjavu da će u roku od tri sata napustiti Kosovo.

Potvrdu o negativnom RT-PCR testu ne moraju da predoče ni državljani tih zemalja koji preko tog aerodroma putuju u treće zemlje.

Prevoznici koji iz te tri zemlje dolaze na Kosovo, ne moraju da predoče sertifikat za RT-PCR test, ali moraju da se pridržavaju međunarodnih transportnih protokola.

I organizovani prevoz autobusima ili redovnim međunarodnim linijama u tranzitu iz tih zemalja ne treba da predoče potvrdu za RT-PCR test, ali potpisuju izjavu koja ih obavezuje da napuste teritoriju Kosova u roku od pet sati.

Oslobođeni obaveze predočavanja RT-PCR testa su i strane diplomate iz Severne Makedonije, Crne Gore i BiH koji su akreditovane na Kosovu, kao i njihove porodice.

Svi državljani Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, koji imaju i državljanstvo Kosova, ako imaju prebivalište na Kosovu, takođe su izuzeti od pokazivanja rezultata RT-PCR testa.

Odlukom Vlade Kosova, ministar zdravlja je ovlašćen da dopuni "Administrativno uputstvo o uslovima rada u pogledu prostora, stručnog osoblja i medicinske opreme privatnih ustanova" i kompletira "Administrativno uputstvo o opštim i i posebnim bolničkim uslovima". Ta izmena se odnosi samo na definiciju uslova i kriterijuma za obavljanje testova za KOVID-19.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.