AAA

COVID-19 | 16.07.2020 15:50 > 16.07 16:13

U Srbiji preminulo još 13 osoba od posledica infekcije, novozaražene 383 osobe

U Srbiji je u prethodna 24 sata preminulo još 13 osoba od posledica infekcije korona virusom pa je ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije narastao na 442.

Kako je na konferenciji za novinare rekla premijerka Ana Brnabić testirano je 9.183 građana, a prisustvo virusa potvrdjeno je kod 383 osobe, najviše u Beogradu.
U Srbiji su trenutno hospitalizovana 4.662 pacijenta, a na respiratorima je 177 obolelih.

Od početka epidemije u Srbiji je testirano 524.578 osoba, a pozitivan nalaz na prisustvo virusa potvrdjen je kod 19.717.

Premijerka je ocenila da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji teška ali je i dodala da gaji optimizam jer se, kako je navela, vidi da gradjani u najvećoj meri poštuju preventivne mere i apele Kriznog štaba.

Ona je ocenila i da je rast broja obolelih u Beogradu i Novom Sadu "van svake sumnje posledica protesta koje smo imali".

"Još jedan težak dan je za nama. Daleko najveći rast imamo u Beogradu, imamo rast broja i u Novom Sadu i dosta nestabilnu situaciju u Kraljevu dok vidimo smirivanje situacije u Šapcu, Novom Pazaru što mi daje razlog za odredjeni optimizam", kazala je Ana Brnabić.

Kazala je da je u Beogradu prethodnih dana bio registrovan pad broja novoobolelih nakon čega je juče i danas došlo do rasta.

"Nemoguće da imate veliki broj demonstranata bez maske u bliskom kontaktu i čak sukobe, pa da se to ne vidi. To je ono što nam dolazi na naplatu. Za mene je to očekivano a onda se sa tim brojevima i lakše nosite", rekla je premijerka.

Dodala je da je Vlada Srbije na današnjoj sednici usvojila nove mere koje od sutra stupaju na snagu.

"Realno je da uskoro krenemo ponovo da vidimo pad broja novozaraženih jer vidim da smo se svi zajedno uključili u ovu borbu", kazala je premijerka.

Brnabić je dodala da su stigle prijave privatnih laboratorija za obavljanje seroloških i PCR testova.

Imunolog Srđa Janković je rekao da "postoji opravdana bojazan da stvari mogu da se pogoršaju" i "velika nada da to možemo da sprečimo ukoliko svi dosledno sprovedu donete mere".

Direktor beogradskog Kliničko-bolničkog centra Zemun, Dragoš Stojanović, rekao je da ga zabrinjava to što danas imaju desetak pacijenata više nego juče.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.