AAA

COVID-19 | 16.07.2020 16:20 > 16.07 16:20

Brnabić: Razgovaramo sa svima za koje znamo da se bave istraživanjem u oblasti vakcina

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da se vode razgovori sa Kinom i kompanijama iz te zemlje, ali i sa Rusijom i kompanijama i univerzitetima iz Velike Britanije u vezi nabavke eventualne vakcine protiv korona virusa.

Ona je navela da će nadležni pokušati da dobiju dodatne informacije i iz SAD o radu na potencijalnoj vakcini i dodala da postoje odredjene vakcine koje su trenutno u finalnoj fazi istraživanja.
"Razgovaramo sa svima za koje znamo da se bave istraživanjem u oblasti vakcina. Nama je u interesu da čim to bude moguće i u skladu sa pravnim normama, možemo da učestvujemo u finalnoj proizvodnji i primeni te vakcine", rekla je premijerka tokom konferencije za novinare Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa.

Upitan da li je stručni deo Kriznog štaba konsultovan o nabavci vakcine, imunolog Srdja Janković je rekao da je sada preuranjeno govoriti o nabavci pogotovo jedne vakcine jer kako je rekao, postoji veći broj potencijalnih vakcina koje tek prolaze kroz faze kliničkih ispitivanja.

Odgovarajući na pitanje da li su u Srbiji obavljanje obdukcije nad preminulima od posledica korona virusa, premijerka je rekla da nema tu informaciju i da se time ne bavi Krizni štab dok je Srdja Janković naveo da lekari nisu prava adresa za odgovor na to pitanje pošto sudska instanca odlučuje o obdukcijama.

"Postoji procedura kojom se nalaže obdukcija a ne znam da je menjana u poslednje vreme", rekao je Janković.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.