AAA

COVID-19 | 21.07.2020 08:55 > 21.07 08:55

TV N1: Oko 350 lekara traži smenu Kriznog štaba


Grupa od oko 350 lekara okupljenih u neformalnoj grupi "Ujedinjeni protiv kovida" u otvorenom pismu Vladi Srbije i ostalim nadležnim institucijama ogradila se od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.

Kako prenosi danas televizija N1, lekari koji su svojim potpisima stali iza otvorenog pisma zahtevaju i da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se "stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika".
Lekari u pismu navode da su se odlučili za javno istupanje "jer ne vide drugo rešenje za javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se naša država nalazi", povodom epidemije korona virusa, kao i da ih na to obavezuje i Hipokratova zakletva i opšta etika.

"Potpuno popuštanje protivepidemijskih mera u predizbornom periodu (mitinzi, utakmice, turniri, proslave) dovelo je do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom i to se nikako ne može opravdati stručnim motivima", ocenili su oni.

Kako su u otvorenom pismu naveli, konfuzija povodom broja obolelih i preminulih je izazvana neslaganjem sa statističkim i epidemiološkim očekivanjima, saznanjima iz svakodnevnog rada, te kontradiktornim izjavama u javnosti".

Lekari navode da je "sve to ozbiljno uzdrmalo zdravstveni sistem i narušilo poverenje i gradjana i zdravstvenih radnika u isti, i da iz tog razloga žele da se ograde od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19".

Medju njihovim zahtevima je izmedju ostalog i da se javnosti objasni nadležnost nad bazom i za COVID portal, da se organizuje postupak pouzdanog utvrdjivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i medju zdravstvenim radnicima.

Potpisnici otvorenog pisma traže i da odgovornost za štetu preuzme Krizni štab u celini, kao i da se formira novi krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima, a da javnosti i novim članovima treba razjasniti uzroke neuspeha trenutnog saziva tog tela.

Lekari traže i nezavisnu istragu o tome da li su podaci bili namerno zataškavani, i utvrdjivanje odgovornosti za to.

"Pozivamo vlasti da brzo reaguju, u skladu sa teškom trenutnom situacijom. Pozivamo gradjane da poštuju epidemiološke preporuke uprkos njihovom kasnom dolasku. Pozivamo kolege da stanu uz nas, jer jedini način da pobedimo strah koji vlada u zdravstvu je da svi stanemo zajedno", navodi se u otvorenom pismu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.