AAA

COVID-19 | 04.08.2020 07:35 > 04.08 09:55

UN: Miijardu djaka pogodjeno zatvaranjem škola zbog korona virusa (VIDEO)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da je pandemija korona virusa dovela do najvećeg poremećaja obrazovanja u istoriji sa zatvorenim školama u više od 160 zemalja sredinom jula što pogadja više od milijardu djaka.

Pored toga Gutereš je rekao danas da je najmanje 40 miliona dece širom sveta propustilo "svoju kritičnu predškolsku godinu".

Kao posledica toga on je upozorio da se svet suočava sa "generacijskom katastrofom koja bi mogla da dovede do gubljenja nezamislivog ljudskog potencijala, podrije decenije napretka i pojača uvrežene nejednakosti".

"Nalazimo se u odlučujućem trenutku za decu i mlade ovog sveta", rekao je Gutereš u video poruci pri lansiranju UN kampanje "spasimo našu budućnost".

On je kazao da će odluke koje vlade i partneri sada donose imati trajni uticaj na stotine miliona mladih ljudi i na razvojne izglede zemalja decenijama koje dolaze.

Gutereš je rekao da vraćanje djaka nazad u učionice treba da bude "glavni prioritet".

"Kada se lokalni prenos kovida-19 stavi pod kontrolu vraćanje djaka nazad u škole i obrazovne institucije što je bezbednije moguće mora biti glavni prioritet", rekao je šef UN i dodao da su konsultacije sa roditeljima, starateljima, nastavnicima i mladima od osnovnog značaja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.