AAA

COVID-19 | 04.08.2020 09:25 > 04.08 09:25

Novosti: Testiranja na kovid u privatnim laboratorijama četiri puta skuplja nego u državnim


U pojedinim privatnim laboratorijama serološki testovi na virus korona skuplji su i do četiri puta nego u državnim, pišu danas Večernje novosti.

Dozvolu za serološka ispitivanja na korona virus dobilo je 27 privatnih laboratorija, rečeno je za taj list u Ministarstvu zdravlja.
Kada je u svim kovid ambulantama i zavodima za javno zdravlje od 1. jula omogućena ta vrsta testiranja na lični zahtev, propisana je i jedinstvena cena od 1.200 dinara.

Serološko testiranje bilo je skuplje jedino u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP), koji je naplaćuje 3.000 dinara i to opravdava činjenicom da primenjuje nešto drugačije testove nego ostale državne laboratorije.

Privatnici, medjutim, samostalno odredjuju cenu serološkog testa, pišu Novosti.

Tako je u jednoj od najvećih beogradskih privatnih zdravstvenih ustanova serološki test 3.900 dinara, a visoku cenu oni su objasnili time da rade antigensko testiranje.

U drugoj, takodje, velikoj beogradskoj privatnoj klinici serološki test je još skuplji i košta 4.500 dinara i oni rade test na oba antigena, na IgG koji pokazuje da li je osoba bila u kontaktu sa virusom i ima imunitet, i IgM antitela čije prisustvo u krvi ukazuje na aktivnu infekciju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.