AAA

COVID-19 | 04.08.2020 16:40 > 04.08 16:58

Kisić Tepavčević: Jasna tendencija smanjenja broja novoinficiranih u svim delovima Srbije


Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da postoji "jasna tendencija" smanjenja laboratorijski potvrdjenih slučajeva u svim delovima Srbije.


"Sada već imamo i brojne gradove i opštine u kojima i pored većeg obima testiranja, nemamo niti jedan laboratorijski slučaj. U apsolutnim brojevima, najviše novoinficiranih je i dalje u Beogradu, pa sledi Novi Sad dok danas imamo blaže povećanje u Subotici", kazala je Darija Kisić Tepavčević.
Ona je na konferenciji za novinare Kriznog štaba za suzbijanje epidemije rekla da je smanjen pritisak na zdravstveni sistem i navela da je u prethodna 24 časa hospitalizovano 280 osoba dok su iz bolnica otpuštena 473 pacijenta.

"Medju onima koji su hospitalizovani u prethodna 24 časa ima i osoba kod kojih je prisustvo virusa ranije dijagnostifikovano a sada je došlo do pogoršanja stanja", navela ja zamenica direktora Instituta Batut.
Kisić-Tepavčević upozorila da vakcina protiv COVID-19 nije pitanje dana

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se ceo svet nada vakcini protiv COVID-19 do kraja godine, ali da to za sada nije izvesno, a da će kada bude postojala vakcina Srbija nabaviti onu koja je bezbedna po svim kriterijumima.
Kisić-Tepavčević je istakla da je svaka vakcina koja je u upotrebi prošla sve bezbednosne procedure i to su vakcine koje koje se upotrebljavaju i u zemjama Evropske unije, koja ima sve sertifikate i sve kontrole i u agenciji za lekove Srbije.

"Kada nabavljamo vakcinu, kada procenjujemo količine, to je procedura koja se radi godinu dana ranije. Ništa ne može od danas do sutra. Kada je reč o kovidu 19 jeste sve specifično, ali ni u kom slučaju vakcina nije nešto što se broji danima, a usudila bih se reći ni u mesecima", rekla je Kisić Tepavčević na konferenciji za novinare kriznog štaba u Beogradu.

Na pitanje da li će o vakcinaciji odlučivati lekari ili će to biti politička odluka, ona je pojasnila da je pitanje imunizacije stanovništva isključivo javno zdravstveno pitanja, i da za to kada će se primati vakcina i da li će biti obavezna ili preporučena, postoji jasan protokol baziran na stručnim elementima, i nikakav drugi kriterijum ne dolazi u obzir.

Kisić-Tepavčević je dodala da je veliki broj kompanija u trci za pravljenje vakcine, ali da još nijedna nije napravljena niti je u fazi da može u bližem vremenskom periodu da se primi.

Ona je potvrdila da su u ustanovi socijalne zaštite u Požarevcu zaražene 94 osobe, od toga 11 zaposlenih i da sada tamo radi samo jedan lekar, ali i da će svaki korisnik socijalne ustanove biti hospitalizovan ukoliko to bude potrebno kao i da će do kraja dana Požarevcu stići pomoć.

Kisić-Tepavčević je rekla da poslednjih dana medju zaraženima ima više starijih osoba, i da sve propisane mere zaštite ostaju da važe i dalje, pošto su dale dobre rezultate.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.