AAA

COVID-19 | 06.08.2020 16:50 > 06.08 16:50

RSE: Iz Srbije u Madjarsku radi testiranja na kovid-19

Zbog komplikovane procedure za testiranje na kovid-19, gradjani Srbije odlučuju se i na putovanje u susednu Madjarsku i testiranje u pograničnim privatnim klinikama, piše danas Radio Slobodna Evropa.

U Segedinu, u južnoj Madjarskoj, udaljenom oko 220 kilometara od Beograda, posluju najmanje dve privatne klinike koje gradjanima Srbije nude PCR testiranje i testiranje na antitela.
Testiranje se u tim klinikama obavlja i po hitnom postupku, preko reda, u roku od 24 časa, uprkos znatno višem cenovniku usluga u odnosu na cene u Srbiji.

"Velika je navala iz Srbije zbog testiranja u Madjarskoj", objasnila je za RSE Ema Šomodji, direktorica klinike "Doctor Hair Clinic" iz Segedina.

U Srbiji nije moguće uraditi PCR testiranje u privatnim klinikama, a u državnim akreditovanim institucijama procedura zahteva čekanje u redovima, a potom i višednevno čekanje na rezultate.

Ema Šomodji je navela da najveće interesovanje nije iz turističkih razloga, nego zbog posla.

Na osnovu novih madjarskih propisa koji su doneti krajem jula, Madjarska je Srbiju uvrstila u žutu zonu rizičnih zemalja, što znači da stranci i državljani Madjarske koji dolaze iz država sa tog spiska, moraju 14 dana u karantin.

Za tranzit kroz Madjarsku potrebno je koristiti koridor autoputeve i označene benzinske pumpe, kao i odredjene granične prelaze.

Svi gradjani Srbije mogu da dodju u Madjarsku i da se kreću u krugu od 30 kilometara od granice, i dužni su da napuste ovu državu u roku od 24 sata.

Prema rečima Eme Šomodji, s obzirom da je Segedin, gde se nalazi klinika, udaljen 18 kilometara od granice, državljani Srbije mogu bez problema da se testiraju u Madjarskoj, ukoliko na granici prilikom merenja temperature ne postoji sumnja da su zaraženi koronavirusom.

Pacijenti u roku od 48 sati dobijaju nalaze putem mejla.

Cena PCR testiranja je 130 evra po osobi, a ukoliko je neophodno hitno testiranje, potrebno je doplatiti još 50 evra. Analiza na antitela koronavirusa je 70 evra, dok je brzi serološki test 60 evra.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.