AAA

COVID-19 | 10.08.2020 19:10 > 10.08 19:10

Kon: I pored pada broja novoinficiranih, rano je govoriti o ublažavanju mera

 Epidemiolog Predrag Kon ocenio je danas da je i pored pada broja novoinficiranih korona virusom u Srbiji, rano govoriti o ublažavanju epidemioloških mera. 

On je za televiziju Pink kazao da poslednji podaci pokazuju da se smanjuje broj prvih javljanja po kovid ambulantama ali i dodao da su brojke i dalje visoke. 
"Broj prvih javljanja od kojih se uzima bris sveo se na trećinu što pokazuje da sigurno dolazi do pada ali je za Beograd posebno, to još uvek postupno smanjenje koje pokazuje da je epidemiološka situacija nesigurna", rekao je član vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije. 

Kon je dodao da je potrebno da se broj novoinficiranih na dnevnom nivou smanji na jednu cifru da bi se moglo "ozbiljno" razgovarati o eventualnom ublažavanju mera u Srbiji. 

Naveo je i da je i dalje u toku prvi talas epidemije, ne samo u Srbiji, odnosno da je "vrlo mali" broj zemalja uspeo da se izbori sa tim talasom.

"Dok nemate situaciju da ste 28 dana na nuli, ne možete da govorite da ste izašli iz prvog talasa. To je uspeo recimo Novi Zeland gde 100 dana nije zabeležen nijedan novi slučaj. Tamo ako se pojave novoinficirani, to će biti drugi talas", rekao je Kon.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.