AAA

COVID-19 | 14.09.2020 10:50 > 14.09 10:50

Krizni štab apelovao na gradjane da se do petka vrate u Srbiju

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa u Srbiji preporučio je da bi svi gradjani koji borave van Srbije, naročito u zemljama okruženja, trebalo da se vrate do petka u 18 časova jer će od tada početi drugačiji režim za sve koji ulaze u Srbiju.

Kako je danas, posle sednice štaba, izjavila zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević najveći broj zemalja u Evropi poslednje nedelje zabeležio je rekordan porast u broju slučajeva.
"Apelujemo na gradjane da se vrate, jer od petka u 18 časova uvodimo nadozor za sve putnike koji ulaze u našu zemlju iz rizičnih zemalja i on će trajati deset dana", rekla je ona i dodala da će u narednim danima dodatne mere biti precizirane i saopštene javnosti.

Kisić Tepavčević je ponovila da su nove preporuke svih vodećih zdravstvenih organizacija da je dovoljno 10 dana karantina da se po povratku iz zemlje u kojoj je epidemiološka situacija nepovoljna spreči širenje zaraze.

"Neće se raditi o karantinu i samoiziolaciji, već o nadzoru koji će podrazumevati odredjene mere i aktivnosti kako bi se smanjio prenos virusa i importovanje slučajeva iz inostranstva", kazala je ona.

Ranije je u medijima najavljivano da će Krizni štab na današnjoj sednici doneti odluku o tome da će državljani Srbije, koji se vraćaju s letovanja u Crnoj Gori i Hrvatskoj, morati da idu u desetodnevnu samoizolaciju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.