AAA

COVID-19 | 16.09.2020 08:10 > 16.09 08:18

Kon: Mera nadzora nad povratnicima iz inostranstva izvodiva, imaće dugoročne efekte

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je u praksi sprovodiva nova mera nadzora zbog korona virusa koja podrazumeva da se gradjani javljaju zdravstvenom sistemu po povratku iz inostranstva, a da će ona imati i dugoročne efekte, pogotovu u narednom periodu kada dolaze slave i zimski praznici.

"Ako želimo, a ja želim, da nam se nikada više ne ponovi jul mesec, mi moramo mesecima unapred da razmišljamo i planiramo", kazao je Kon za dnevnik "Danas".

Kon je rekao da će biti pronadjen način da se povratnici prijave tako da to bude što manje opterećenje i za same gradjane i za lekare, a medju mogućnostima su elektronsko prijavljivanje, pozivanje kol centra ili odlazak u kovid amublantu, za koju je naveo da je opcija koju treba izbeći kada je moguće.
"Ovo jeste neki vid zdravstvenog nadzora, ali nije onaj zdravstveni nadzor koji je deifinisan zakonom i za koji su odgovorni instituti za javno zdravlje. Takav zdravstveni nadzor ne bi bio moguć. Jer ako očekujete povratak 50.000 ljudi, koje treba da pratite deset dana, to je pola miliona nadzora. Tako nešto nije moguće sprovesti bez vanrednog stanja", naglasio je on.

Govoreći o stanju u školama, Kon je istakao da zasad postoji jasan pregled situacije u svim osnovnim školama u kojima se pojavio virus, ali da brine to što trenutno nema nijedne prijave sumnje na zarazu korona virusom u srednjim školama.

"To mi govori da slučajevi zaražavanja medju srednjoškolcima nisu pod nadzorom. Ako virusa ima u osnovnim školama, vrlo je verovatno da ga ima i u srednjim ali ti slučajevi nisu prijavljeni. Mi za osnovne škole, njih 11 u kojima je 13 djaka pozitivno, tačno znamo u svakom trenutku šta se dešava i možemo na vreme da uočimo da li je došlo do nekog ozbiljnijeg prenošenja", kazao je on.

Na drugoj strani, dodao je Kon, malo je verovatno da od početka školske godine nijedan sredjnoškolac nije imao temperaturu.

Kon je naveo da postoji jasan algoritam za početak nastave na fakultetima i povratak studenata u domove kojim će se postupati u slučaju sumnje da je neki student zaražen.

"Odredjena su mesta gde će studenti koji čekaju rezultate testa biti smešteni. Za sada imamo samo dva pozitivna studenta. U domove se vratilo oko 5.000 studenata i očekujem da domski kapaciteti nastave da se pune", naglasio je on.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.