AAA

COVID-19 | 18.09.2020 19:20 > 18.09 19:45

Španija postavila šatore za trijažu dok se bori sa porastom broja zaraženih korona virusom (VIDEO)


Španija je danas usled bojazni od drugog talasa korona virusa postavila šatore za trijažu ispred vojne bolnice u Madridu, gde su poslednji put bili pre četiri meseca u piku prvog talasa zaraze.

Špansko Ministarstvo odbrane, koje upravlja vojnom bolnicom Gomes Ulja, saopštilo je da su šatori za sada prazni i da su postavljeni iz predostrožnosti ukoliko broj zaraženih nastavi da raste i dodje do drugog talasa u Madridu, prenosi agencija AP.

U regionu Madrida, epicentru epidemije kovida-19 u Španiji, danas su objavljene nove restriktivne mere, ograničava se kretanje u nekim kvartovima gde je virus sada van kontrole u nastojanju da se zaustavi njegovo širenje, prenosi Frans pres.

Predsednica tog regiona od 6,6 miliona stanovnika, Isabel Dias Ajuso rekla je na konferenciji za novinare da će gradjani na koje se odnosi restrikcija moći da napuste svoje domove samo da idu na posao, kod lekara, ili da vode decu u školu.

Rekla je da će biti pogodjeno 13 odsto od ukupnog broja stanovnika regiona, odnosno 858.000 ljudi.

Ona je dodala da okupljanja, sada ograničena na 10 osoba, treba da budu ograničena na šest osoba.

Ona je mere nazvala merama restrikcije kretanja, pažljivo pazeći da ne upotrebi reč izolacija. U sredu je jedan zvaničnik najavio da će biti uvedena izolacija nekih kvartova gde je visok stepen zaraze izazivajući odmah uznemirenost kod ljudi koji su se zabrinuli da će morati da prestanu da rade kao što je bilo od marta za vreme izolacije koju je uvela centralna vlada.

Predsednica regiona istakla je da treba po svaku cenu izbeći "ekononmsku katastrofu" koju bi izazvala potpuna izolacija nekih kvartova.

Ona je rekla da je virus svačiji problem i podsetila da u najpogodjenijim kvartovima stopa zaraze prelazi 1.000 slučajeva za 100.000 stanovnika, što je po njenim rečima "jako ozbiljna cifra". Ona je dodala da će u regionu pokrenuti strategiju dijagnostikovanja i da će biti sprovedeno milion testova.

Stopa zaraze u Madridu sada je šest puta veća nego na nacionalnom nivou, zbog čega su vlasti najavile te mere, kako bi pokušali da zaustave širenje korona virusa.

U Španiji je juče registrovano više od 11.000 novozaraženih, a od kovida-19 preminule su 162 osobe.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.