AAA

COVID-19 | 23.09.2020 20:55 > 23.09 20:55

Finska angažovala pse za otkrivanje korona virusa na aerodromu


Finska je danas u na aerodromu u Helsinkiju pokrenula pilot program koji uključuje pse koji mogu da nanjuše korona virus, što bi, ukoliko se pokaže efikasno, bilo finansijski isplativije od drugih načina testiranja.

Četiri psa različitih rasa koje je dresiralo finsko Udruženje za otkrivanje mirisa angažovani su u sklopu projekta koji je finansirala vlada, preneo je Radio Slobodne Evrope (RSE).
"To je vrlo obećavajuća metoda. Psi jako dobro njuše", rekla je Ana Hielm-Bjorkman, profesorka medicine kopitara i malih životinja na Univerzitetu u Helsinkiju.

"Ako uspe, biće to dobra metoda za proveru (korona virusa) na bilo kom drugom mestu", rekla je, navodeći bolnice, luke, domove za starije osobe, sportske dvorane.

Dok istraživači u nekoliko zemalja, uključujući Australiju, Francusku, Nemačku i Sjedinjene Države, takodje proučavaju pse kao detektore korona virusa, finsko ispitivanje je medju najvećima do sada.

Hielm-Bjorkman rekla je za Asošijeted pres da je Finska druga zemlja posle Ujedinjenih Arapskih Emirata, i prva u Europi, koja je dresirala pse da njuše korona virus.

Sličan program započeo je tokom leta na medjunarodnom aerodromu u Dubaiju.

Putnici koji pristanu na besplatno testiranje u okviru dobrovoljnog programa u Helsinkiju nemaju direktan fizički kontakt s psom, već maramirom treba da protrljaju kožu koja se posle stavi u teglu i da psu koji čeka u posebnoj kabini.

Psi koji učestvuju u projektu prethodno su prošli obuku za otkrivanje raka, dijabetesa ili drugih bolesti.

Psu treba samo deset sekundi da nanjuši uzorke virusa pre nego što da rezultat testa grebanjem šape, polaganjem, lajanjem ili na drugi način, dajući do znanja svoj zaključak.

Prema Hielm-Bjorkmanu, postupak bi trebalo da bude gotov u roku od jednog minuta.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.