AAA

COVID-19 | 18.10.2020 14:55 > 18.10 14:55

Sablasno puste ulice Pariza i drugih francuskih gradova u vreme prvog policijskog časa


Ulice Pariza i još osam francuskih gradova bile su sablasno puste sinoć, prvog dana policijskog časa radi suzbijanja zaraze korona virusom.

Policijski čas od 21.00 do 6.00 biće na snazi najmanje četiri nedelje u Parizu, Lionu, Lilu, Tuluzu, Monpeljeu, Sent-Etjenu, Marseju, Ruanu i Grenoblu.
Tu meru je objavio predsednik Francuske Emanuel Makron, nakon što je u zemlji zabeleženo više od 30.000 novozaraženih u jednom danu.

Makron je rekao da je policijski čas neophodan da bi bila sprečena pretrpanost bolnica u gradovima koji su najveća žarišta epidemije.

Policijski čas obuhvata gotovo 20 miliona ljudi, a na obezbedjivanju poštovanja te mere angažovano je dodatnih 12.000 policajaca.

Mnogi vlasnici kafića i restorana negodovali su zbog nove mere. Zabrana kretanja koja je zbog korona virusa bila na snazi proletos, nanela je velike gubitke ugostiteljima.

Vlasnik nekoliko ugostitelskih objekata u Parizu Havijer Denamur rekao je da "ima pravo da dovodi u pitanje pristup vlade" i ocenio da je nova mera "katastrofalna za tu industriju".

On je naveo da policijski čas ne bi trebalo da počne pre 23.00, jer tada "ne bi bili uništeni", i dodao da "nema dokaza da bi razlika od par časova imala bilo kakav efekat na cirkulisanje virusa".

Zaraza korona virusom potvrdjena je u Francuskoj kod više od 860.000 ljudi.

Od posledica infekcije umrlo je više od 33.300 ljudi, što Francusku stavlja na deveto mesto u svetu i četvrto u Evropi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.