AAA

COVID-19 | 25.10.2020 15:20 > 25.10 15:31

Španija ponovo uvela vanredno stanje, Sančes traži da traje do maja, policijski čas od 23.00 do 6.00 (VIDEO)


Španija je danas uvela novo vanredno stanje, drugo na teritoriji cele zemlje od početka epidemije korona virusa, radi suzbijanja širenja infekcije.

Španski premijer Pedro Sančes rekao je da će njegova vlada iskoristiti vanredno stanje da uvede policijski čas od 23.00 do 6.00 u celoj zemlji, osim na Kanarskim ostrvima.

Lider španskih socijalista rekao je gradjanima da mera stupa na snagu večeras.

Naveo je da će od parlamenta naredne nedelje tražiti da produži vanredno stanje do maja.

Sančes je dodao da da će lideri 19 regiona imati ovlašćenje da menjaju vreme policijskog časa, ali samo ako će on biti stroži, kao i da zatvore regionalne granice i da ograniče okupljanja na šest osoba koje ne žive zajedno.

Njegova vlada je sinoć saopštila da se većina lidera španskih regiona složila sa uvodjenjem vanrednog stanja.

Vanredno stanje daje vladi znatno šira ovlašćenja, uključujući mogućnost da privremeno ograniči osnovne slobode garantovane Ustavom Španije, kao što je sloboda kretanja.

Prvo vanredno stanje na teritoriji cele zemlje Španija je uvela u martu, a ukinula u junu, posle smanjenja broja infekcija. Španija je, uz Italiju, u martu i aprilu bila pandemijom najteže pogodjena evropska zemlja.

Vanredno stanje je u oktobru bilo uvedeno i u Madridu. Ono je trajalo dve nedelje sa ciljem da primora vlasti glavnog grada da ograniče putovanja stanovnika kako bi bio smanjen nagli rast broja infekcija.

Španija je ove nedelje postala prva evropska zemlja sa više od milion potvrdjenih infekcija od početka epidemije.

Sančes je u petak rekao da bi stvaran broj zaraženih mogao da bude oko tri miliona.

Španija je u petak prijavila oko 20.000 novozaraženih u prethodna 24 časa i 231 smrtni ishod od posledica zaraze, čime je broj umrlih u toj zemlji povećan na 34.752.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.