AAA

COVID-19 | 28.10.2020 14:00 > 28.10 14:14

Vučić: Nema novih mera za koronu ali ćemo striktno primenjivati postojeće

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da i pored porasta broja zaraženih od korona virusa neće biti novih restriktivnih mera ali da će država striktno sprovoditi mere koje su već na snazi.

"Nema novih mera ali ćemo oštro sankcionisati one koji ne poštuju već uvedene mere. I to ćete moći da vidite već u danima koji su pred nama. Nemamo izbora, ne možemo da zatvorimo ekonomiju i život ali će ono što je apsolutno minimalno morati da se poštuje", rekao je Vučić u Palati Srbije nakon razgovora sa rukovodiocima Kovid bolnica.
On je rekao da država ne želi da uvodi restriktivne mere, poput onih u Češkoj ili Francuskoj, osim ako "ne budemo dovedeni na ivicu ambisa", jer želi da sačuva ekonomiju.

Vučić je najavio da će, u sklopu mera koje se preduzimaju na unapredjenju kvaliteta funkcionisanja zdravstvenog sistema, do kraja godine svih 120.000 zdravstvenih radnika u Srbiji dobiti jednokratnu pomoć od 10.000 dinara, dok će od Nove godine dobiti povećanje plate, koje će biti najveće od svih u javnom sektoru.

"Brojke (novozaraženih) svakako brinu, ali i uz te zabrinjavajuće brojke situacija je i dalje značajno bolja nego u svim delovima Evrope", rekao je Vučić i uputio posebnu zahvalnost medicinskim radnicima na naporima koje ulažu.

On je rekao da je današnji dan najteži po pitanju novozaraženih, jer je samo do podneva registrovano oko 1.200 novih slučajeva, od čega je polovina na teritoriji Beograda.

"Razgovarali smo i o tome kako da se suprostavimo zabrinjavajućim brojkama i narastajućoj infekciji i zarazi. Kako da obezbedimo funkcionisanje zdravstvenog sistema i da dodatno opremimo bolnice i domove zdravlja, kako da non kovid pacijenti ne budu uskraćeni za negu i zdravstvenu zaštitu, kako da u budućnosti reagujemo po pitanju vakcina i da pribavimo dodatne količine vakcina za grip", rekao je on.


Vučić: Kovid bolnica u Batajnici do 1. decembra, bolnica u Kruševcu do 20. decembra


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zabrinjavajuće to što se u bolnicama svakodnevno registruje veći broj prijema zbog KOVID-19 nego otpusta zbog iste bolesti, kao i da ima veliki broj zaraženih zdravstvenih radnika, medju kojima je i direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović, koji je u izolaciji.

Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbije, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, rekao da stvari sa epidemojom korona virusa u Srbiji "nisu za paniku, ali jesu za brigu i odgovornost".

On je rekao da će do 1. decembra biti završena kovid bolnica u Batajnici sa 250 ležajeva intenzivne nege, koja će raditi u sistemu Kliničkog centra Srbije.

Vučić je rekao da će kovid bolnica u Kruševcu biti završena do 20. decembra, kao i da je država spremna "da ukoliko bude potrebe gradimo nove brze privremene bolnice" kao što je izgradjena privremena bolnica na Karaburmi, dodajući da "jedino ne zna gde ćemo da nadjemo lekare i medicinsko osoblje".


Vučić: Potpisali smo predugovor sa Fajzerom za nabavku vakcine protiv korona virusa


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija nameravala da kupi vakcinu protiv korona virusa od kompanije "Astrozenek" dok se nisu pojavili problemi zbog kojih je ta kompanija odustala od proizvodnje vakcine, a da je u ovom trenutku predugovor za nabavku vakcine protiv korona virusa potpisan sa američko-nemačkom kompanijom "Fajzer".

Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, rekao da je za nabavku vakcine protiv korona virusa "trka u svetu" i da će mesec dana prednosti u dobijanju vakcine biti "spas za neku državu u odnosu na neku državu koja nije obezbedila vakcinu".

Vučić je rekao da se prve količine vakcine protiv korona virusa od "Fajzera" očekuju do nove godine, a da će do kraja marta biti obezbedjeno 350.000 doza vakcina, koje će prvo primiti zdravstveni radnici, vojska i policija, kao i hronični bolesnici.

"Razgovaramo i sa Kinezima i sa Rusima, kupićemo što pre može za celo stanovništvo. Nama je svejedno gde ćemo da kupujemo vakcinu, važno je da naše službe potvrde da je bezbedna. U našoj zemlji te vakcine će za sve gradjane biti besplatne", kazao je Vučić.

On je naveo da je Srbija "mnogo para potrošila za borbu protiv korone", ali da "svega ima" što je potrebno za borbu protiv epidemije, u čemu smo po svim parametrima medju najboljima u Evropi.

Vučić je naveo da je 365.000 vakcina protiv gripa već podeljeno zdravstvenim ustanovama u Srbiji i da je time deo opasnosti smanjen, da se "ne pojave u isto vreme grip i korna u bolnicama".

"24.000 vakcina sutra stiže, obezbedili smo 50.000 vakcina za grip iz Madjarske koji stižu za nekoko dana, iz Nemačke će stići 200.000 vakcina do 1. decembra, danas smo pokrenuli inicijativu da nabavimo još 200.000 vakcina protiv gripa", rekao je Vučić dodajući da su to najveće količine vakcina protiv gripa koje su do sada nabavljane.
KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.