AAA

COVID-19 | 16.11.2020 10:05 > 16.11 10:05

Doktorand na MTI: Plašim se da će ova zima biti najmračniji deo kovid 19 pandemije

Srbija je imala slabe kapacitete za suočavanje sa kriznim situacijama i pre pandemije, a od marta su dodatno oslabljeni svi segmenti državne administracije od zdravstvenog do finansijskog, a potpuno zatvaranje stanovništva verovatno više nije opcija, rekao je doktorand na Institutu za tehnologiju Masačusets (MTI) Nikola Ivica.

On je komentarišući za današnje izdanje lista Danas aktuelnu situaciju pandemije virusa korona u svetu i Srbiji, kazao i da trenutno postoji veliki zamor od pandemije u svim zemljama sveta, minusi u državnim kasama su veliki, a došlo jei hladnije vreme kada većina ljudi boravi u slabo provetrenim prostorijama.
"To su sve parametri za stvaranje savršene oluje i plašim se da će ova zima biti najmračniji deo kovid-19 pandemije", rekao je on.
Dodao je da je u martu i aprilu donet niz pogrešnih mera i da je policijski čas i finansijski stimulus mogao da bude iskorišćen za osnaživanje biotehnološke i zdravstvene infrastrukture koje bi omogućile normalnije funkcionisanje privrede uz zaštiu zdravlja.

"U odsustvu efektivne terapije i vakcine ja i dalje jedini izlaz vidim u masovnom testiranju stanovništva koje bi identifikovalo sve nosioce zaraze", naveo je.

Smatra da je još jedan propust vlasti u Srbiji bila kupovina gotovih testova jer je država mogla da prodje mnogo jeftinije kupovinom pojedinačnih komponenti i stvaranjem finalnog proizvoda u domaćim laboratorijama.

"Ova kriza je bila savršena šansa da država subvencioniše stvaranje i razvoj domaćih biotehnoloških startapova. Nažalost, ta šansa je propuštena i to je jedan od većih propusta administracije koju predvode Brnabić i Vučić", rekao je Ivica za Danas.

Naveo je i da ga nije iznenadila vest o Fajzer-Bajontek vakcini i njenoj efikasnosti u 90 procenata.

"Oni su već objavili rezultate na kraju faze jedan po kojima su osobe koje su primile vakcinu imale do 50 puta više neutrališućih antitela nego pacijenti koji su preležali virus", kazao je.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.