AAA

COVID-19 | 24.11.2020 22:20 > 24.11 22:20

Kon: Ohrabruje što je manji broj zaraženih iz Beograda

Epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv epidemije korona virusa, Predrag Kon izjavio je večeras da ohrabruje što je udeo inficiranih iz Beograda spao sa 50 na 30 odsto u ukupnom zbiru novozaražnih u Srbiji.

Kon je na Radio-televiziji Srbije (RTS) kazao da je trenutna situacija "nepovoljna, vanredna i u delovima katastrofalna", ali da već pet dana udeo Beograda nije premašio 2.200 registrovanih slučajeva, koliko je do sada bilo maksimalno.
"(U Beogradu je) virus dosegao taj maksimum, sad je pitanje kako će to dalje teći", rekao je on.

Komentarišući sahranu patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja, Kon je rekao da će se za nedelju dana videti posledice prisustva gradjana.

Naveo je da će sutra biti sednica Kriznog štaba o uvedenim merama i predlozima mera koje su "odložene", poput prelaska na onlajn nastavu.

"Da li će biti doneta odluka, to ne mogu da kažem ništa unapred", rekao je Kon.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je da je Srbija druga u Evropi po broju novozaraženih u poslednjih sedam dana.

"Otežavajuće je što se broj obolelih povećava. Kod ove epidemije brojke uvek kasne. Ljudi koji su danas dijagnostikovani, zaraženi su pre nedelju dana i više", rekao je on.

Ivanuša je naglasio je da bi samo nošenje zaštitnih maski usporilo širenje epidemije, a kada maske nosi samo 60 odsto gradjana, "preti zatvaranje" čitave zemlje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.