AAA

COVID-19 | 27.11.2020 13:15 > 27.11 13:15

Gradjani sa simptomima od danas moraju prvo da se jave u kovid ambulante

Svi gradjani koji imaju simptome infekcije korona virusom moraće od danas najpre da se jave kovid ambulantama u svojim sredinama kako bi tamo bila uradjena inicijalna dijagnostika, najavio je direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović.

On je kazao i da je odlučeno da svi pacijenti koji nisu neposredno vitalno ugroženi a koji dodju u prijemno-trijažne ambulante bez uputa iz kovid ambulanti i uradjenih analiza, budu vraćeni u domove zdravlja.
"Molim gradjane, a to je od danas i zvanična odluka da moraju prvo da se jave u kovid ambulante i da se tamo uradi inicijalna dijagnostika koja uključuje rendgen pluća i laboratoriju jer to je ono što praktično zaglavljuje rad prijemo-trijažnih ambulanti u samim bolnicama", kazao je Stevanović novinarima posle sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica u Srbiji.

Dodao je da je radno vreme svih kovid ambulanti u Beogradu produženo do 22 časa.

"Molim gradjane za razumevanje jer ako svi tako budu dolazili propustićemo pacijente kojima je neophodno hitno zbrinjavanje. Ta odluka je doneta da bi se smanjio pritisak koliko je to moguće a da se ne utiče negativno na kvalitet zbrinjavanja pacijenata", rekao je direktor Infektivne klinike u Beogradu.

Član Kriznog štaba infektolog Mijomir Pelemić ocenio je da je epidemiološka situacija u Srbiji ozbiljna ali i da se drži pod kontrolom.

On je kazao da je na današnjem sastanku dogovoreno da se naprave detaljne vizite i da svi pacijenti koji su pri kraju izlečenja i koji bi za par dana mogli da idu kući, do završetka terapije koji ne zahteva lečenje u klinikama, budu premešteni u privremene bolnice poput onih u Nišu i Kragujevcu jer tamo po njegovim rečima, za sada ima sasvim dovoljno mesta.

"Naš cilj je da svi teški bolesnici budu tamo gde im se može pružiti adekvatna zaštita a da oni koji su pri kraju izlečenja, odlaze u privremene bolnice gde im nije neophodan kiseonik i intenzivna nega za završetak lečenja. To za njih neće predstavljati nikakav rizik a daće prostora lekarima u velikim kliničkim centrima u Beogradu i drugim gradovima da se oslobode kreveti pošto ide vikend a imamo veliki broj zaraženih", kazao je Pelemiš.

Ocenio je da trenutno nema problema što se tiče zbrinjavanja pacijenata i dodao da je dobra vest što "imamo izvanredne lekare i kliničare koji mogu da se nose sa infekcijom".

"To je za nas veliki plus. Nema razlike izmedju naših i stranih lekara, oni znaju da leče ovu bolest kao i sve druge ali pomozimo im svi da bude što manje obolelih. Pridržavajmo se svih mera. Ako budemo svi zajedno radili, uspećemo da usporimo epidemiju da bismo mogli da pružimo usluge i pacijentima koji nemaju kovid a oni su sad u velikom problemu", dodao je Pelemiš.

Navodeći da će svaki gradjanin biti zbrinut, nezavisno da li je mladji ili stariji, Pelemiš je kazao da "nije daleko trenutak kada ćemo stizanjem vakcine, moći da pobedimo virus".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.