AAA

COVID-19 | 27.11.2020 17:15 > 27.11 17:15

Slovenija: Novih infekcija 1.609, umrlih 48, vlada produžila mere

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrdjeno 1.609 novih infekcija korona virusom i umrlo je još 48 obolelih od KOVID-19, objavljeno je danas, a vlada je oštre restriktivne mere, koje su na snazi već mesec dana, produžila za još najmanje nedelju dana.

Od 6.587 testiranih kod 1.609 je potvrdjena zaraza, što je 158 infekcija manje nego prethodni dan, a udeo pozitivnih smanjen je na 24,3 odsto u odnosu na dan ranije, kad je iznosio 27,3 odsto, rekao je na konferenciji za novinare Jelko Kacin, portparol vlade za KOVID-19, prenela je Hina.
Kacin je naveo da su podaci nešto povoljniji iako je stanje s talasom epidemije i dalje vrlo ozbiljno i zabrinjavajuće.

Ukupan broj zaraženih od početka izbijanja epidemije u Sloveniji povećao se na 72.682, trenutno je aktivnih slučajeva 20.268.

Porast broja hospitalizovanih pacijenata još nije zaustavljen i taj broj i dalje raste, pa je sada u bolnicama na kovid odeljenjima 1.324 pacijenata, 37 više nego juče. Na intenzivnoj nezi smešteno je 199 teško obolelih, a s preminulima u poslednja 24 sata ukupan broj smrtnih slučajeva povećan je na 1.293.

Po fatalnim ishodima bolesti u odnosu na celokupnu populaciju Slovenija je medju zamljama na vrhu "crne" liste država pogodjenih pandemijom.

Zbog još uvek vrlo teške situacije s epidemijom slovenačka vlada je juče produžila najstrožije mere za još najmanje nedelju dana, uključujući policijski čas, zabranu okupljanja van porodičnog kruga i "zatvorenost" unutar opština.

Kako prenose slovenački mediji, epidemiolozi bliski vladi ocenjuju da do popuštanja bilo kojih restriktivnih mera ne sme da dodje dok se broj dnevnih zaraza ne stabilizuje na ispod 1.000 dnevno.

Vlada je najavila da će napraviti plan eventualnog ublažavanja mera. Infektološkinja Bojana Beović je rekla da je takav plan već donela francuska vlada, pa ako bi se francuski kriterijumi primenili u Sloveniji to bi značilo da bi do ukidanja oštrih mera moglo da dodje tek kad broj novih zaraza padne na manje od 150 dnevno.

Osim toga, uskoro stupaju na snagu nove odredbe o sankcionisanju prekršilaca epidemioloških mera, koje je izmenama zakona o zaraznim bolestima usvojio parlament na predlog vlade, a predvidjaju kazne od 1.000 do 10.000 evra, posebno zaprećene onima koji pozivaju na zabranjena okupljanja i javne proteste na otvorenom u doba korone.

Slovenački mediji izveštavaju da je više članova stručnog tima vlade za KOVID-19 u poslednje vreme dobijalo anonimne pretnje elektronskom poštom ili putem društvenih medija, pa je vlada najavila da će se takve pretnje energično istražiti i prijavljivati organima gonjenja.

Direktor Nacionalnog zavoda za javno zdravlje Milan Krek rekao je sinoć za Slovensku televiziju da je nedavno na ulici doživeo i direktne fizičke pretnje i uvrede jednog reper-muzičara, ujedno i aktiviste koji je podržavao nedeljne "biciklističke" proteste protiv vlade i epidemioloških mera.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.