AAA

COVID-19 | 03.12.2020 08:25 > 03.12 08:25

Evropska agencija za lekove brani pristup odobravanja vakcine protiv korona virusa


Evropska agencija za lekove (EMA) brani svoj pristup za odobravanje vakcine za korona virus navodeći da je "najprikladniji mogući", dok je Velika Britanija već dala zeleno svetlo za vakcinu američkog Fajzera (Pfizer) i nemačkog Bionteka (BioNTech).

EMA treba da se sastane najkasnije 29. decembra da odluči da li će dati uslovno odobrenje za vakcinju koju su razvili američki gigant Fajzer u partnerstvu sa nemačkom biotehnološkom firmom Biontek.
Sa britanske strane više članova vlade ocenilo da je izlazak iz EU zemlji omogućio da ubrza odobrenje vakcine pre svojih evropskih suseda tako što se oslobodila zajedničkih propisa.

Britanija u periodu tranzicije do 31. decembra, tehnički podleže propisima EU, uključujući i po pitanju lekova, ali je odobrila novu vakcinu na osnovu vanredne mere.

"EMA ocenjuje da je uslovno odobrenje upotrebe vakcine regulativni mehanizam koji najviše odgovora u suočavanju sa hitnom situacijom izazvanom sadašnom pandemijom", navela je evropska agencija za Frans pres.

U hitnim situacijama za javno zdravlje laboratorije mogu da traže od evropske agencije uslovno odobrenje da bi se jako ubrzao proces koji obično traje nekoliko godina.

Prema evropskom regulatornom telu to znači jedan "solidan i kontrolisan" okvir za proučavanje podataka laboratorija i važnih kliničkih proba pre donošenja bilo kakve odluke.

"To su neophodni elementi da se obezbedi visok nivo zaštite gradjana za vreme masovne kampanje vakcinacije", dodala je evropska Agencija.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.