AAA

COVID-19 | 03.12.2020 16:35 > 03.12 16:35

Vlada usvojila nove epidemiološke mere, primena od sutra


Vlada Srbije usvojila je najnovije preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19 koje sutra stupaju na snagu a po kojima ugostiteljski objekti, tržni centri i prodavnice garderobe neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u pet časova.

Kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi će od ponedeljka do petka raditi od pet do 17 časova pri čemu je ugostiteljskim objektima dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane non stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.
Od petka u 17 časova do ponedeljka u pet časova neće raditi ni kladionice, kockarnice, dečije igraonice, frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu lepote, teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport.

Tim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od pet ujutru do 17 časova, odlučila je vlada na današnjoj sednici.

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 čas.

Apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade non stop, svakoga dana bez ograničenja.

Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od šest časova ujutru do 15 časova a bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije moći će da rade radnim danima, kao i subotom i nedeljom, do 17 časova.

Izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja i koji mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 čas svakoga dana, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend dok profesionalni sportisti mogu koristiti sportske objekte za pripreme za svoja takmičenja u toku vikenda.

Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bele tehnike, tehničkih servisa, krojača, obućara i staklorezačkih radnji mogu raditi radnim danima do 21 čas, a subotom do 17 časova.

"Sve mere usvojene su sa ciljem svodjenja socijalnih kontakata na apsolutni minimu, uz nadu da će one dati željeni rezultat i da ćemo u danima pred nama to videti i u brojevima zaraženih gradjana korona virusom. Nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo će kontrolisati poštovanje ovih mera", stoji u saopštenju.

Vlada i Krizni štab apelovali su na gradjane ane da se ponašaju odgovorno i da se ne okupljaju u stanovima, privatnim smeštajima niti u bilo kojim drugim prostorima jer time kako se navodi, ugrožavaju sopstveno zdravlje, zdravlje svoje porodice i predstavljaju rizik po svoju celokupnu okolinu.

"Neodgovornim ponašanjem direktno ugrožavamo naš zdravstveni sistem i iskazujemo nepoštovanje prema zdravstvenim radnicima, koji od marta meseca podnose najveći teret borbe protiv korona virusa", piše u saopštenju.

Dodaje se da ostaju na snazi "dobro poznate epidemiološke mere i preporuke", poput nošenja maske u svim zatvorenim prostorima, redovnog pranja ruku, držanja odstojanja od drugih ljudi, dezinfekcije svih površina i čestog provetravanja prostorija.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.