AAA

COVID-19 | 04.12.2020 19:30 > 04.12 19:42

Švajcarci mogu da skijaju ali ne i da pevaju za Božić

Pevanje za Božić u crkvama i drugde biće zabranjeno u Švajcarskoj zbog pretnje širenja korona virusa i vlada je pod evropskim pritiskom danas odlučila da ograniči kapacitete u kabinama koje prevoze skijaše.

Francuska i Nemačka zalažu se za zatvaranje mehaničkog prevoza skijaša da bi se izbeglo ponovo jačanje širenja zaraze što nije prihvaćeno u Švajcarskoj.

U sred ponovnog rasplamsavanja epidemije kovida-19 savezna vlada Švajcarske je na kraju odlučila danas da će ostaviti skijališta otvorena ali će ograničiti kapacitet prevoza skijaša.

"Nema opšte granice kapaciteta na skijalištima. Medjutim u svim zatvorenim sredstvima prevoza kao što su vozovi, kabine ili žičare, samo dve trećine mesta može biti zauzeto", navela je vlada.

Ograničenje se odnosi na mesta za sedenje i za stajanje. Pored toga na stazama i zimskim centrima treba da se izrade planovi zaštite. Vlada traži da se poštuje razmak izmedju ljudi u svakom trenutku.

Brojni frankofoni kantoni na zapadu zemlje, jako pogodjeni u drugom talasu pandemije, uveli su restrikcije koje su omogućile da se izbegne preopterećenje bolnica.

Epidemija se sada širi u nemačkom govornom području u centralnom i istočnom delu zemlje gde je do doneto vrlo malo mera.

Ministar zdravlja Alen Berse rekao je da imaju asimetrično širenje zaraze u zemlji i pozdravio je to što broj slučajeva zaraze pada na mestima gde su donete značajne mere.

Rekao je da će kantoni gde se beleži rast zaraze biti brzo kontaktirani da im se naloži da odmah donesu mere, jer to na kraju krajeva dovodi u opasnost celu zemlju.

On je rekao da uopšteno zemlja beleži jasan pad broja novih slučajeva i da se kriva izravnala mada na vrlo visokom nivou dnevnog broja novozaraženih. Rekao je da se situacija ne razvija kako žele i predstavio nove mere.

Od 9. decembra do daljneg velike radnje treba da planiraju deset kvadratnih metara po posetiocu, u odnosu na četiri kvadratna metra sada.

U hotelima u celoj Švajcarskoj biće potrebno da se uzmu podaci bar jednog gosta u grupi, kao što se već radi u više kantona.

Na Novogodišnju noć ugostiteljski objekti izuzetno će moći da zatvore u 1.00 umesto u 23 časa.

I konačno, pevanje je zabranjeno van porodičnog kruga i u školi, kako unutra tako i napolju. Ta zabrana se ne odnosi samo na horove, već i na pevanje za vreme verskih službi i na odredjene tradicije za Novu godinu.

Švajcarska je pored toga objavila danas novi prošireni spisak rizičnih zemalja čiji će gradjani od 14. decembra, kao potencialni prenosioci korona virusa morati u desetodnevni karantin po dolasku u Švajcarsku. Na tom spisku je i Srbija.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.