AAA

COVID-19 | 13.01.2021 17:00 > 13.01 17:00

Rekordan broj umrlh u SAD u senci političkih zbivanja


Dok Sjedinjene Američke Države beleže novi dnevni rekord od 4.300 umrlih od korona virusa pažnja javnosti je usredsredjena na posledice pobune na Kapitolu.

Ukupni broj umrlih u državi od KOVID-19 premašio je 380.000, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, i ubrzano se približava broju Amerikanaca poginulih u Drugom svetskom ratu, oko 407.000.
Potvrdjene infekcije korona virusom premašile su 22,8 miliona.

Dok se zemlja istovremeno suočava sa političkom krizom i nalazi se na ivici pretnji novim nasiljem ekstremne desnice, SAD su juče zabeležile 4.327 smrtnih slučajeva, a Arizona i Kalifornija su medju najteže pogodjenim državama.

Smrtnost se naglo povećala poslednja dva i po meseca, a prosečan broj novozaraženih je skoro svakodnevno oko 250.000 uprkos vakcinaciji koja je u toku.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, više od 9,3 miliona Amerikanaca primilo je prvu dozu vakcine ili manje od 3 odsto populacije. To je premalo prema mišljenju stručnjaka koji tvrde da je neopohodno da stotine miliona gradjana primi vakcinu kako bi se pobedila epidemija.

Preduzeti su napori za pojačanom vakcinacijom širom zemlje. Na stadionima i drugim mestima otvoreni su punktovi na kojima gradjani mogu da prime vakcinu i kroz prozore automobila.

Takodje, sve veći broj država počeo je sa vakcinacijom naredne prioritetne grupe, starijih gradjana, do sada su u većini mesta vakcinisani samo zdravstveni radnici i korisnici staračkih domova.

Trampova administracija najavila je juče planove za ubrzanje vakcinacije i naredila distribuciju veće količine vakcina koje bi obezbedile da ljudi na vreme prime drugu dozu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.