AAA

COVID-19 | 18.01.2021 13:05 > 18.01 13:05

Kina na severoistoku zemlje stavila u izolaciju još tri miliona stanovnika

Kina je danas stavila u izolaciju još tri miliona stanovnika na severoistoku zemlje posle pojave novih slučajeva Kovida-19 vezanih za trgovca koji je bio u kontaktu sa starijim osobama.

Kinesko Ministarstvo zdravlja danas je prijavilo još 109 novozaraženih od Kovida-19, od kojih je gotovo jedna trećina u provinciji Džilin, koja se graniči sa Severnom Korejom.
Kao posledica toga lokalne vlasti su naredile zaključavanje dodatnih tri miliona stanovnika u dva grada u toj provinciji Gongdžuling i Tonghua.

Sa tim brojem je više od 19 miliona ljudi na severoistoku Kine pod zabranom izlaska iz kuće. Nekima je dozvoljeno da idu u nabavku tek svaki treći dan.

Prateći trag lanca zaraza u Džilinu vlasti su došle do trgovca iz susedne provincije Heilongdžiang, koja se graniči sa Rusijom, i gde su vlasti prošle nedelje proglasile "vanredno stanje".

Taj prodavac je posećivao više mesta gde su reklamirani zdravstveni proizvodi kod starijih osoba, koji su rizična kategorija za Kovid-19, prema navodima lokalnih vlasti.

Zaključavanja su delimično ukinuta u severnoj provinciji Hebej, provinciji koja okružuje Peking i gde je poslednjih nedelja zabeležena većina novih domaće prenetih slučajeva zaraze. Oko 12,5 miliona Kineza u toj provinciji i dalje je u tu pozvano da ostane kod kuće.

Kineske vlasti u velikoj meri su iskorenile epidemiju na proleće 2020. zahvaljujući karantinima, proverom putnika koji dolaze iz inostranstva, praćenjem kretanja i masovnim testiranjem.

Pojava stotina novih slučajeva zaraze poslednjih nedelja, iako su te brojke daleko od nivoa dostignutih u Evropi ili SAD, izazvala je snažan odgovor, sa zaključavanjima i velikim kampanjama obaveznog testiranja.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.