AAA

COVID-19 | 22.01.2021 20:25 > 22.01 20:25

Portugalija od sutra obustavlja avio saobraćaj sa Velikom Britanijom


Portugalija će od sutra obustaviti letove sa Velikom Britanijom jer smatra da je nova vrsta korona virusa koji se prvi put pojavio u Engleskoj uzrok naglog porasta novozaraženih Portugalaca.

Potez Lisabona usledio je nedelju dana posle odluke britanske vlade da obustavi letove sa Portugalijom pokušavajući da spreči da varijanta virusa otkrivena u Brazilu stigne do Britanije. Portugalska vlada je tu odluku nazvala "apsurdnom".
Portugalija ima najvišu sedmodnevnu prosečnu stopu novih slučajeva na 100.000 stanovnika i najveću stopu novih smrtnih slučajeva, pokazuju podaci prikupljeni do četvrtka sa Univerziteta Džons Hopkins.

Portugalski premijer Antonio Košta objavio je posle video samita lidera Evropske unije kasno sinoć da će izmedju Portugalije i Velike Britanije biti dozvoljeni samo letovi za gradjane koji žele da se vrate kući.

Desetine hiljada Britanaca, pretežno penzionera, borave u Portugaliji, dok su stotine hiljada Portugalaca poslednjih godina otišle u Britaniju zbog posla.

Lisabon za ogroman porast broja zaraženih krivi višestruko zarazniju vrstu virusa koja je prvi put identifikovana na jugoistoku Engleske.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.