AAA

COVID-19 | 23.01.2021 22:15 > 23.01 22:15

Premijer Italije: Neprihvatljivo odlaganje isporuka vakcina


Italijanski premijer Djuzepe Konte optužio je danas farmaceutske kompanije koje proizvode vakcinu protiv korona virusa da odlaganjem isporuka ozbiljno krše ugovorne obaveze.

"Ovo je neprihvatljivo. Naš plan za vakcinaciju napravljen je na osnovu obaveza (o isporuci) iz ugovora koje su farmaceutske kompanije sklopile s Evropskom komisijom", naveo je Konte na Fejsbuku.
Italija navodi da je ove nedelje dobila 29 odsto manje vakcina Fajzer/Biontek nego što je trebalo i da će sledeće nedelje dobiti 20 odsto manje, navodi Rojters.

Vlasti dodaju da bi isporuka trebalo da bude vraćena na dogovoreni nivo od 1. februara.

Rim je zapretio da će tužiti američku kompaniju Fajzer zbog odlaganja isporuka.

Konte je rekao da još više zabrinjava najavljeno odlaganje isporuke vakcine britanske kompanije Astrazeneka.

Dodao je da će Italija dobiti 3,4 umesto osam miliona doza u prvom tromesečju ako najavljeno smanjenje od 60 odsto bude potvrdjeno.

"Takva odlaganja isporuka predstavljaju ozbiljna kršenja ugovornih obaveza, što stvara ogromnu štetu Italiji i drugim zemljama", naveo je Konte.

Dodao je da će njegova Vlada koristiti "sva dostupna pravna sredstva" protiv Astrazeneke, "kao što već čini sa kompanijama Fajzer i Biontek".

U Italiji se trenutno koriste dve vakcine, od kompanija Fajzer/Biontek i Moderna, dok Astrazeneka čeka da njena vakcina dobije dozvolu za upotrebu u EU, o čemu će Evropska agencija za lekove (EMA) odlučiti 29. januara.

Kompanija Fajzer je prošle nedelje saopštila da će privremeno smanjiti isporuke vakcina evropskim zemljama dok ne poveća proizvodne kapacitete.

Visoki zvaničnik je juče rekao Rojtersu da je britanska kompanija Astrazeneka takodje obavestila EU da će smanjiti isporuke vakcina za 60 odsto zbog problema u proizvodnji.

Zdravstvene vlasti Italije upozorile su danas da će morati da naprave nov program vakcinacije stanovništva ako problem s dostavom ne bude otklonjen, dodaje Rojters.

Prethodno je Rim morao da smanji dnevni broj vakcinacija za više od dve trećine.

Zbog smanjenja isporuka, Italija sada vakciniše od 20.000 do 25.000 ljudi dnevno, dok je pre dve nedelje dnevno vakcinisano više od 90.000 gradjana.

U Italiji je do sada dato 1,31 milion vakcina, što predstavlja oko 70 odsto dobijene količine, po čemu je Italija na drugom mestu u EU, iza Nemačke.

Obe doze vakcine primilo je oko 40.300 Italijana, navodi Rojters.

Italija je danas prijavila 13.331 novu infekciju i 488 smrtnih ishoda od posledica zaraze korona virusom.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.