AAA

COVID-19 | 24.01.2021 17:05 > 24.01 17:05

Velika Britanija proširuje program vakcinacije, upitan razmak izmedju dve doze


Velika Britanija je objavila da proširuje program vakcinacije protiv korona virusa nakon što je gotovo šest miliona ljudi primilo prvu od dve doze.

Britanski ministar zdravlja Met Henkok rekao je danas da je vakcinu primilo 75 odsto starijih od 80 godina i isti procenat stanovnika domova za stare.
Cilj vlasti je da prvu dozu vakcine do 15. februara primi 15 miliona ljudi, uključujući sve starije od 70 godina, a da svi odrasli budu vakcinisani do septembra.

Britanci su do sada mogli da prime dve vakcine, od kompanija Fajzer i Biontek i od firme Astrazeneka i Unverziteta Oksford. Vlasti su odobrile i upotrebu vakcine kompanije Moderna.

Neki zdravstveni stručnjaci dovode u pitanje odluku vlade da drugu dozu vakcine daje 12 nedelja posle prve, umesto tri nedelje kasnije kako je preporučeno. Vlada na taj način želi da prvu dozu vakcine što pre dobije što veći broj ljudi.

Astrazeneka navodi da veruje da prva doza njene vakcine pruža zaštitu posle 12 nedelja, ali Fajzer kaže da nije testirao efikasnost vakcine posle tako dugog razmaka izmedju primanja dve doze.

Britansko zdravstveno uruženje navodi da vlada treba hitno da razmotri odluku da razmak izmedju dve doze bude 12 nedelja.

Vakcine se daju u bolnicama, apotekama, konferencijskim halama, stadionima, a ove nedelje biće otvoreno još 30 centara.

Medju njima će biti bivša prodavnica kompanije IKEA i muzej industrijske istorije, gde je snimana serija "Birmingemska banda" (Peaky Blinders).

Program vakcinacije u Velikoj Britaniji jedan je od retkih uspeha u zemlji s najviše mrtvih i zaraženih korona virusom u Evropi.

Velika Britanija je do sada prijavila više od 97.300 smrtnih ishoda od korona virusa, a za par dana će postati peta zemlja na svetu sa više od 100.000 mrtvih.

Ispred nje su jedino SAD, Brazil, Indija i Meksiko, zemlje sa neuporedivo većim brojem stanovnika.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.