AAA

COVID-19 | 26.01.2021 10:10 > 26.01 10:10

Izrael u ponoć zaustavio sve komercijalne letove zbog novih sojeva virusa


Izrael je u ponoć zatvorio medjunarodni aerodrom Ben Gurion za skoro sve letove do kraja januara zbog bojazni da bi novi sojevi virusa koji se brže šire mogli da udju u tu zemlju.

Aerodrom će biti zatvoren do 31. januara, kada bi trebalo da budu ublažene treće restrikcije širom zemlje ukoliko ih vlasti ne produže.
To je prvi put o početka pandemije da je Izrael sprečio da gradjani te zemlje ulaze u nju, navode izraelski mediji.

Ne mogu da doputuju ni imigranti koji su nastavili da dolaze tokom pandemije, uprkos ograničenjima na ulazak onih koji nisu gradjani Izraela.

Na osnovu naredbe vlade svim komercijalnim letovima je zabranjeno da udju u izraelski vazdušni prostor i da slete na taj aerodrom kraj Tel Aviva, a izuzetak su izmedju ostalog kargo i avioni koji preleću iznad jevrejske države bez sletanja.

Iz zemlje će moći da odu samo oni koji idu na lečenje, sudjenje, sahrane rodjaka ili da obave važne poslove, ali i tada samo privatnim avionima.

Direktor Ministarstva zdravlja može da da dozvole za putovanje na osnovu humanitarnih ili "posebnih ličnih razloga" u vreme kada su putnci iz inistranstva idektifikovani kao glavni izvor infekcija u zemlji.

Šaron Alroj Preis zadužena za javno zdravlje u inistarstvu rekla je da zatvaranje aerodroma na nedelju dana neće biti dovoljno i da se mora produžiti na najmanje nekoliko nedelja kako bi bilo više vremena za vakcinaciju.

Britanski soj virusa uveliko cirkuliše u Izraelu i otkriven je kod gotovo polovine novih slučajeva, a osim toga ima 27 slučajeva južnoafričkog soja, uz četri slučaja kalifornijskog.

Ti sojevi bi mogli biti otporni na vakcine u vreme kada je u Izraelu 2,6 miliona stanovnika primilo prvu dozu, a 1,1 milion obe. Po broju vakcinisanih u odnosu na odnosu na broj stanovnika je ta zemlja prva u svetu, a cilj je da se do kraja marta vakciniše svo stanovnštvo starije od 16 godina.

U Izraelu je više od 600.000 ljudi inficirano od početka pandemije, a 4.478 je preminulo od posledica kovida 19, uključujući više od 1.000 smrtnih slučajeva ovog meseca.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.