AAA

COVID-19 | 27.01.2021 18:00 > 27.01 18:00

Potpuno neizvesno kada će vakcine protiv korona virusa stići u BiH

Globalna alijansa za vakcine (GAVI) s kojom je BiH potpisala ugovor o nabavci 1,2 miliona doza vakcine kroz program Kovaks, saopštila je da bi distribucija vakcina mogla početi tek idućeg meseca, ali da ni tada ne u sve zemlje.

Neki će na vakcine čekati i narednih meseci, saznao je sarajevski portal Klix u GAVI-ju.
Dodali su da je cilj do kraja 2021. godine distribuirati sve naručene vakcine u 92 zemlje sveta, medju kojima je BiH.

Na pitanje da li će BiH dobiti vakcine proizvodjača Fajzer, iz GAVI-ja su odgovorili da im je cilj da u narednih nekoliko sedmica objave zahteve država za količinama doza vakcine, te da odna planiraju podelu po zemljama.

U GAVI-ju se nadaju da će možda u februaru početi distribucija vakcina, s prvom tranšom i to u "najspremnije države" koje su uradile sve za prihvat vakcina poput "hladnog lanca" skladišta i frižidera, i distribucije.

U ostale zemlje, prvi deo vakcina će stići tek do juna ove godine.

"Cilj Kovaks-a je započeti s pošiljkama vakcina u najspremnije zemlje, možda već u februaru, s prvom tranšom dovoljnom da zaštiti tri posto stanovništva svake ekonomije koja učestvuje u programu, u prvoj polovini godine, nadovezujući se na naš cilj zaštite najmanje 20 posto stanovništva do kraja 2021. godine", naveli su iz GAVI-ja.

Po predvidjanjima Kovaks-a i pretpostavci dostupnosti, očekuje se da blizu 1,8 milijardi doza bude dostupno za 92 zemlje koje su u okviru tog mehanizma, medju kojima je i BiH.

I dalje nije poznato kada će u BiH stići i 892.000 doza vakcina kroz mehanizam Evropske unije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.