AAA

COVID-19 | 23.02.2021 21:15 > 23.02 21:15

Holandski premijer: Policijski čas će biti produžen do 15. marta


Holandska vlada je večeras saopštila da će policijski čas biti produžen do 15. marta u sklopu borbe protiv korona virusa.

Policijski čas od 21.00 do 4.30 na snazi je od 23. januara, a trebalo je da traje do 2. marta.
Vlada će 8. marta saopštiti da li će policijski čas biti produžen posle 15. marta, izjavio je holandski premijer Mark Rute (Rutte).

"Još se nalazimo u neverovatno teškoj fazi", rekao je Rute i dodao da je novi talas epidemije, po procenama stručnjaka, "neizbežan".

Policijski čas, uveden prvi put od Drugog svetskog rata, izazvao je krajem januara proteste najveće u Holandiji u poslednjih nekoliko decenija, uz hapšenje više od 400 ljudi.

Međutim, Vlada je večeras najavila ublažavanje nekih ograničenja, uključujući ponovno otvaranje frizerskih salona.

Barovi, kafei i restorani ipak i dalje ostaju zatvoreni, kao i takozvane "nebitne prodavnice", ali će u njih, međutim, kupci moći da bar po dogovoru dodju da nešto kupe.

Upravljanje Vlade pandemijom sve je više pod lupom javnosti jer se bliže izbori, ove godine zbog epidemije raspoređeni na tri dana, do 17. marta, da bi se smanjili zdravstveni rizici.

Policijski čas je bio u središtu pravne bitke prošle nedelje, kada je niži sud naložio njegovo ukidanje, rekavši da je Vlada zloupotrebila specijalni zakon, ali je ta odluka suda suspendovana i čeka se žalbena presuda u petak. Vlada je u međuvremenu donela nov zakon kojim se osigurava da se policijski čas nastavi čak i ako izgubi spor po žalbi.

Najveća holandska ugostiteljska organizacija takođe je u ponedeljak najavila žalbu protiv Vlade da bi je prisilila na ponovno otvaranje barova i restorana, zatvoreniih od sredine oktobra.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.